Válka posiluje Rusko ve vývozu pšenice. Cena se z válečného maxima snížila o polovinu

Rusko útočí na ukrajinskou zemědělskou infrastrukturu a míchá obilí z okupovaných území se svým.

Rusko útočí na ukrajinskou zemědělskou infrastrukturu a míchá obilí z okupovaných území se svým. Zdroj: Profimedia

Rusko má již druhý rok za sebou rekordní úrodu pšenice. To spolu s embargem na ukrajinskou pšenici a útoky na ukrajinské přístavní zařízení a sklady s obilím posiluje jeho pozici hlavního dodavatele. Zároveň tak ale dochází i ke zmírnění cenových tlaků plynoucích z invaze Ruska na Ukrajinu, informovala agentura Bloomberg.

Pšenice je nyní na chicagském trhu nejlevnější za poslední téměř tři roky. A to ačkoliv se ruská strana snaží situace využít, aby si naplnila kapsu a neoficiálně stanovuje minimální cenu. Odmítá totiž vydat vývozní doklady pro zásilky s nižšími náklady, uvedly pro Bloomberg zdroje obeznámené s celou záležitostí. Přesto ale údajná snaha Kremlu stanovit neformální spodní hranici ceny selhává.

Že by k něčemu takovému docházelo, ruská strana pro Bloomberg popřela. „Stojíme si za svými cenami, které jsou diktovány zvýšenými výrobními náklady,“ uvedl šéf Ruského svazu vývozců obilí Eduard Zernin.

Světoví odběratelé si nemohou příliš vybírat, od koho budou pšenici nakupovat. „Ruská pšenice nemá mnoho konkurentů,“ řekla agentuře Hélène Duflotová, analytička trhu s obilím ve společnosti Strategie Grains. „Rusko je v současné době tvůrcem ceny.“ Moskva pokračuje v získávání odběratelů v Africe a na Blízkém východě. Dále také útočí na ukrajinskou zemědělskou infrastrukturu a míchá obilí z okupovaných území se svým.

Americké ministerstvo zemědělství na začátku týdne zvýšilo prognózu ruského vývozu a zároveň snížilo odhad celosvětových dodávek pšenice, což podtrhuje dominantní postavení Moskvy na trhu.

Ukrajinská kapacita pro vývoz obilí od července v důsledku ruských útoků klesla zhruba o třetinu. V tiskové zprávě to uvedla britská vláda. Ruské útoky na přístavní zařízení, sklady a další infrastrukturu podle ní zničily tolik obilí, kolik by po jeden rok uživilo více než milion lidí.

Během poslední sezony před válkou tvořily Ukrajina a Rusko dohromady čtvrtinu světového exportu pšenice. Po začátku konfliktu v sezoně 2022 až 2023 se jejich podíl vyšplhal dokonce na 28 procent, i když velkou část ukrajinského vývozu nahradilo Rusko, uvedl deník Le Figaro. Podle odhadů amerického ministerstva zemědělství export z Ukrajiny v sezóně 2023 až 2024 klesne o 37 procent.

Evropská komise v pátek rozhodla, že neprodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí do sousedních zemí Ukrajiny. Omezení pro vývoz ukrajinského obilí ale podle všeho nezmizí docela. Maďarsko, Polsko a Slovensko se rozhodly v embargu jednostranně pokračovat.

Pro Ukrajinu hospodářsky významný export obilí značně komplikuje skutečnost, že Rusko v červenci odstoupilo od dohody, která navzdory válce umožňovala bezpečný vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů. Ruské útoky od té doby navíc systematicky ničí zařízení v Oděse a dalších ukrajinských mořských přístavech. Pro ukrajinský vývoz jsou nyní klíčové přístavy na Dunaji, na které však Rusko také útočí.