Varufakis souhlasí s návštěvou „trojky" v Aténách, opozici je pro smích

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk

Řecká vláda premiéra Alexise Tsiprase čelí další ostré kritice ze strany pravicové i levicové opozice za poslední vývoj vyjednávání v rámci eurozóny. Kabinet v pondělí totiž nakonec souhlasil s provedením kontroly posledního vývoje v řeckém reformním programu, který je vázán na další úvěrovou pomoc mezinárodních věřitelů. Fakticky tak pokračuje v politice předchozí vlády, kterou nynější vláda ostře kritizovala.

Hlavní terčem posměchu se stal souhlas ministra financí Janise Varufakise s návštěvou zástupců takzvané „trojky“, tedy trojice mezinárodních věřitelů (Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu), která se uskuteční v Aténách možná již ve středu. Přitom právě „trojku“ označovala levicová strana Syriza, která po vítězství v předčasných lednových volbách, sestavila vládu s nacionalistickými Nezávislými Řeky, za hlavní symbol zla dosavadní bolestivé úsporné politiky a strukturálních reforem.

Celé týdny po volbách přitom Tsiprasova vláda dávala jednoznačně najevo, že nepřipadá v úvahu, aby Řecko dál pokračovalo v „područí trojky“, jejíž zástupci se věnovali „papírování“ přímo na řeckých ministerstvech a dalších úřadech, aby ověřili, zda Atény skutečně plní své závazky.

Čtěte také:

Mluvčí konzervativní Nové demokracie, která vedla koaliční vládu se socialisty do konce ledna, prohlásil, že do Atén „dorazí stejní lidé, aby uplatňovali stejný protokol“. „Trojka, jak ji známe, je historií, stejně jako praxe povolovat členům trojky hovořit přímo s ministry v Aténách,“ trval na svém dnes mluvčí vlády Gavriil Sakellaridis. O „trojce“ se ale nadále hovoří i v eurozóně, přičemž nejcitelněji tento termín vnímají Řekové v ústech německého ministra financí Wolfganga Schäubleho. „Vytrvalost, s jakou Schäuble znovu používá tento termín, a to ve chvíli, kdy euroskupina nutí Řecko do okamžitého spuštění kontrolní mise, je znamením velké domýšlivosti a touhy ponížit naši vládu tím, že ji obere o ta nejsymboličtější vítězství,“ citoval francouzský deník Le Monde shrnutí pocitů ve vládním táboře jedním z poslanců strany Syriza.

Řecko se o reformách potřebuje rychle dohodnout, aby mohlo získat poslední splátku ve stávajícím záchranném programu. Jeho platnost se eurozóna 20. února rozhodla prodloužit o čtyři měsíce.

Mezi řeckou vládou a představiteli trojice mezinárodních věřitelských institucí začínají ve středu v Bruselu takzvané „technické rozhovory“, které vyústí i v další návštěvu věřitelů v Aténách. Schäuble novinářům v Bruselu bez kompromisu řekl, že Řecko nedostane žádnou pomoc, dokud se jeho věřitelé neujistí, že Atény plní své reformní závazky.