Ve Francii to opět vře kvůli reformě trhu práce

Francie, protesty, nezaměstnanost, reforma

Francie, protesty, nezaměstnanost, reforma Zdroj: ctk

Napříč Francií vypukly protesty poté, co vláda protlačila kontroverzní reformu trhu práce. Reforma má rozhýbat zbytnělý pracovní trh, jehož fungování odrazuje firmy od najímání lidí, protože se jich v případě hospodářského nezdaru nemohou zbavit.

V noci na včerejšek francouzský prezident François Hollande povolil vládě použít speciální klauzuli v ústavě, aby kabinet mohl zákon schválit proti vůli parlamentu. Socialistická vláda uvedla, že reforma je nezbytná ke snížení vysoké nezaměstnanosti.

Změna má zaměstnavatelům usnadnit najímání a propouštění pracovníků. Odpůrci nového zákona se ale obávají, že dá zaměstnavatelům také možnost obejít práva zaměstnanců na řádný plat, pauzu a placené přesčasy. Lidé proto vyšli do ulic. V Nantes se protestující střetli s policií, v Paříži, Grenoblu a Montpellieru musely ozbrojené složky použít slzný plyn.

Debata by prý ohrozila kompromis

„Zákon by mohl být v parlamentu zablokován,“ hájil kontroverzní postup před poslanci po večerním mimořádném jednání v Elysejském paláci premiér Manuel Valls. „Reformu musíme prosadit a posunout zemi kupředu. Debatovat o tom v parlamentu by znamenalo ohrozit kompromis, který jsme vypracovali.“

Hollande se záměrem zpružnit pracovní trh čelí už měsíce tvrdému odporu odborářů, studentů i vlastní socialistické strany. To ukazuje, v jak slabé pozici se prezident jeden rok před prezidentskými volbami nachází. Důvěra veřejnosti v něj se propadla na úroveň jen lehce nad deseti procenty a Hollande je tak nejméně populárním prezidentem moderní francouzské historie. Snaha reformovat trh práce nechuť odborů a studentů v levicového prezidenta zkoncentrovala. Cítí se podvedeni jeho obratem k podpoře podnikání v polovině mandátu před rokem a půl. Zároveň však Hollande svým veletočem podporu korporátní sféry nezískal.