Vědci varují před klimatickou změnou. Tálibán pokračuje v ofenzivě 

Tálibán pokračuje v ofenzivě po odchodu západních vojsk ze země.

Tálibán pokračuje v ofenzivě po odchodu západních vojsk ze země. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Země se oteplí 

Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) vydal poprvé od roku 2013 zprávu o změně klimatu. Závěrem je, že oteplování již zastavit nepůjde a do roku 2040 se průměrná teplota zvedne o 1,5 stupně. „Nynější generace světových lídrů není první, kterou před závažnosti klimatické krize varovali vědci, ale jsou posledními, kteří si mohou dovolit je ignorovat,“ shrnul report do pár slov vědecký šéf britských Greenpeace Doug Parr. 

Tálibán pokračuje v ofenzivě

Islamistické hnutí Tálibán se v Afghánistánu zmocnilo dalšího provinčního střediska, od pátku jich tak obsadilo už šest, včetně strategicky důležitého Kunduzu. Mluvčí politického vedení tohoto povstaleckého hnutí v neděli stanici Al-Džazíra řekl, že s afghánskou vládou nepanuje shoda na uzavření dohody o klidu zbraní. Ofenziva povstalců je podle něj reakcí na vládní kroky. Podle něj to byla vláda v Kábulu, která vyvolala střety. Tálibán také varoval Spojené státy před vojenským zásahem ve prospěch vedení země.

Z trhů a burz

Pokles z maxim 

Americké akciové indexy Dow Jones a S&P dnes klesly ze svých rekordních maxim. Mohly za to hlavně ztráty energetických firem, protože růst počtu nově nakažených covidem-19 vyvolává obavy o další vývoj poptávky po ropě. Technologický index však vzrostl.

Index Dow Jones klesl o 106,66 bodu, tedy 0,3 procenta, na 35 101,85 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 se snížil o 4,17 bodu neboli 0,09 procenta na 4432,35 bodu. Index Nasdaq se zvýšil o 24,42 bodu, tedy o 0,16 procenta na 14 860,15 bodu.

Výnosné dluhopisy 

Energetický sektor vykázal dnes nejhorší výkon z 11 hlavních sektorů indexu S&P, protože ceny ropy klesly kvůli růstu počtu nemocných a restrikcí, zejména v Číně, což vyvolalo obavy o výhled poptávky po pohonných hmotách. Čína hlásí více nakažených covidem-19 a v USA je kvůli variantě delta nejvíce nově nakažených a hospitalizovaných za půl roku.

Dnes posílily finanční společnosti podpořené růstem výnosů desetiletých amerických státních dluhopisů nad úroveň 1,3 procenta v reakci na zprávu, že počet volných pracovních míst v USA v červnu vystoupil na rekord a že se zvýšil počet lidí přijatých do zaměstnaní. Údaje přinesly další důkaz zlepšení situace na trhu práce.

Tweet dne

Běloruské PEN centrum, které od roku 2019 vedla laureátka Nobelovy ceny Světlana Alexijevičová, bylo zlikvidováno. Organizace byla založena v Bělorusku v roce 1989 a spojovala profesionální spisovatele, editory a překladatele. Režim zlikviduje každou organizaci.

Připomíná běloruská novinářka Hanna Ljubaková po roce od vypuknutí protestů v běloruských ulicích.

Stane se dnes 

  • Soud se má zabývat žalobou uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného na mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova kvůli nactiutrhání. Navalnyj se domáhá toho, aby mluvčí Kremlu popřel svá tvrzení, že Navalného řídí americká Ústřední zpravodajská služba CIA.
  • V Bratislavě má začít další ze soudních procesů s Marianem Kočnerem, tentokráte kvůli motákům propašovaným z jeho cely čelí obžalobě z křivé výpovědi a přísahy ve stadiu přípravy.
  • Raketa Antares vynese na oběžnou dráhu nákladní loď Cygnus. Vesmírný kamion společnosti Northrop Grumman dopraví na Mezinárodní vesmírnou stanici více než 3,7 tuny vědeckých zařízení, materiálu k experimentům, zásob pro posádku a dalšího nákladu.
  • Kvartální výsledky zveřejní Coinbase, SoftBank a ČEZ.