Vědci varují: Severokorejské jaderné testy můžou vyvolat erupci sopky

Jezero v kráteru sopky Pektu

Jezero v kráteru sopky Pektu Zdroj: CC BY SA 3.0: Bdpmax via Wikimedia Commons

Severokorejský jaderný program už vyvolal obavy z nových závodů ve zbrojení. Ovšem nyní varoval tým jihokorejských vědců, že by jaderné testy KLDR mohly vyvolat sopečnou erupci nevyššího severokorejského vrcholku, hory Pektu. Informoval o tom dnes zpravodajský server The Times.

Podzemní testovací středisko leží asi 115 kilometrů od sopky. Exploze by mohla zvýšit tlak na magmatickou komoru pod horou vysokou 2744 metrů, a vytlačit tak roztavenou skálu nahoru. „Podzemní testovací středisko pro jaderné výbuchy v blízkosti aktivní sopky představuje přímé ohrožení vulkánu,“ řekl vedoucí vědeckého týmu Hong Te-kjon z univerzity v Soulu.

Severní Korea uskutečnila svůj čtvrtý jaderný test minulý měsíc. A i když výbuch nebyl tak velký, jak by se dalo čekat od bomby, o jaké Pchjongjang informoval, i tak vyvolal zemětřesení o síle 5,1 stupně Richterovy škály. Tým profesora Honga spočítal, že zemětřesení o síle sedmi stupňů, jaké bylo zaznamenáno po jaderných testech ve Spojených státech, už by mohlo vytvořit dostatečný tlak, aby způsobilo erupci.

Hora Pektu naposledy vybuchla v roce 1903. V letech 2002 až 2006 zaznamenali vědci nárůst zemětřesení a vlnění půdy kolem hory Pektu, což naznačuje, že se magma posouvá.

Poloha sopky