Věřitelská "trojka" se do Řecka vrátí v září

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz, E15

Inspektoři Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dnes s optimistickým výhledem uzavřeli návštěvu Řecka, při níž téměř dva týdny zkoumali, jak předlužená země plní podmínky záchranného programu.

Zástupci „trojky“ se do Atén vrátí počátkem září, aby dojednali závěrečné doporučení pro výkonné orgány svých institucí, sdělil dnes šéf řecké mise MMF Poul Thomsen. „Jednání šla dobře, dosáhli jsme značného pokroku. Teď si dáme přestávku a vrátíme se počátkem září,“ řekl Thomsen po setkání členů trojky s řeckým ministrem financí Jannisem Sturnarasem.

Řecká vláda trojce přislíbila nové úspory a strukturální reformy, aby věřitele přesvědčila, že má nárok na další peníze z letos dohodnutého balíku v sumě 130 miliard eur (3,3 bilionu korun). Řecko potřebuje nové peníze co nejdříve, aby bylo schopno dál splácet dluhy v situaci, kdy v plnění plánu úspor zčásti kvůli dvojím volbám výrazně zaostalo.

Řecká ekonomika letos klesne o 4,5 procenta, uvedla tamní centrální banka

Atény musí 20. srpna splatit dluhopis v částce 3,2 miliardy eur (80,5 miliardy korun) a nové peníze mohou získat od mezinárodních věřitelů nejdříve v září, poté, co trojka napíše své doporučení. Činitel ministerstva financí dnes naznačil, že Řecko může mezitím zacelit mezeru emisemi krátkodobých pokladničních poukázek.

Vláda argumentuje tím, že v plnění cílů zaostává kvůli hluboké recesi, a požádala o více času. Věřitelé však Aténám vzkázali, že program nefunguje kvůli pomalému uskutečňování reforem. Vláda a politické strany se nakonec dohodly, že požadavek na prodloužení termínů zatím odloží.

Řecká vláda minulý týden sestavila na příští dva roky plán úspor v rozsahu 11,5 miliardy eur (291 miliard Kč). Slíbila také zásadní reformy od rozsáhlé privatizace přes liberalizaci trhů a vstupu do profesí po omezení byrokratických překážek podnikání.

Podle činitele ministerstva financí už trojka vyjádřila souhlas se značnou částí předložených úsporných kroků. „Budeme dále pracovat na tom, abychom jim mohli poslat další opatření do konce týdne. Musíme to uzavřít do počátku září,“ řekl agentuře Reuters činitel, který si nepřál být jmenován.

Nové škrty zřejmě opět nevyhnutelně vyvolají silnou nespokojenost většiny veřejnosti, která má za sebou už více než dva roky utahování opasků. „Budeme se co nejvíce snažit, aby byla nová opatření sociálně spravedlivá,“ řekl další z nejmenovaných řeckých činitelů.

Atény v květnu 2010 dostaly pomoc 110 miliard eur, ta ale problém s předlužením země nevyřešila. Letos mezinárodní věřitelé sjednali s Řeckem druhý balík pomoci ve výši 130 miliard eur.