Více poskytnutých úvěrů, ale za nižší výnos. Erste Group klesl zisk na 7 miliard

Erste

Erste Zdroj: profimedia

Česká spořitelna, Erste Group
Gerhard Breindl, Erste Group
Erste
4
Fotogalerie

Rakouské bankovní skupině Erste Group klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 4,6 procenta na 262,2 milionu eur (zhruba 7,02 miliardy korun). Objem poskytnutých úvěrů sice vzrostl, ale čistý úrokový výnos se snížil o 3,7 procenta na 1,05 miliardy eur (28,1 miliardy korun). Příčinou byl hlavně nižší výnos ze státních dluhopisů. Erste ovládá Českou spořitelnu.

Provozní náklady společnosti vzrostly téměř o procento na 1,02 miliardy eur (asi 27,2 miliardy korun). Jsou v nich zahrnuty rezervy na většinu předpokládaných celoročních plateb do fondů pojištění vkladů v letošním roce ve výši 64,7 milionu eur (1,7 miliardy korun). Provozní zisk i kvůli tomu meziročně klesl o 3,4 procenta na 599,2 milionu eur (16 miliard korun).

Generální ředitel Andreas Treichl označil začátek roku za dobrý: "Objemy úvěrů rostly stabilním tempem zejména v retailovém bankovnictví, rizikové náklady zůstávaly na historicky nejnižší úrovni, kvalita aktiv byla i nadále velmi dobrá s podílem nesplácených úvěrů (NPL) pod pěti procenty, a byli jsme i schopni udržet vysokou míru kapitalizace s kapitálovým poměrem tier 1 na úrovni 13 procent," uvedl.

Úvěry klientům vzrostly proti loňskému prvnímu čtvrtletí o 1,8 procenta na 133 miliard eur (3,5 bilionu korun). Vklady klientů pak nejvýrazněji rostly v ČR a Rakousku, a to téměř o pět procent na 144,7 miliardy eur (3,8 bilionu korun).

Erste chce letos dosáhnout více než desetiprocentní návratnosti vlastního kapitálu očištěného o nehmotný majetek. Předpokladem jsou například stabilní výnosy nebo pozitivní změna v ostatním provozním výsledku díky nižší bankovní dani v Rakousku. Rizikem mohou být měnové politiky centrálních bank včetně negativních úrokových sazeb, volby v klíčových ekonomikách EU nebo geopolitická rizika.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. Česká spořitelna je největší tuzemská banka podle počtu klientů.