České spořitelně vzrostl zisk díky vyšší kvalitě úvěrů

Česká spořitelna, Erste Group

Česká spořitelna, Erste Group

Nový centrální archiv České spořitelny, oficiálně nazávaný spisovna, se bude nacházet v Hradci Králové ve skladovém areálu společnosti P3.
Česká spořitelna
Nový centrální archiv České spořitelny, oficiálně nazávaný spisovna, se bude nacházet v Hradci Králové ve skladovém areálu společnosti P3.
4
Fotogalerie

České spořitelně vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 4,5 procenta na 3,5 miliardy korun. Důvodem je zlepšování kvality úvěrového portfolia, pokračuje výrazný růst hrubých klientských úvěrů. Pomohly i výnosy z prodeje části portfolia realizovatelných finančních aktiv. 

Provozní zisk se kvůli poklesu čistých úrokových výnosů a nárůstu rezervy na příspěvek do Fondu pojištěných vkladů v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 6,7 procenta na 4,7 miliardy korun.

"Radost nám dělají především pokračující dobré obchodní výsledky. Díky trvajícímu zájmu o úvěry na bydlení jsme poskytli téměř 9000 hypoték v celkovém objemu 17,5 miliardy korun," řekl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Stále atraktivnější jsou podle něj investice do alternativních investičních nástrojů. Objem aktiv v domácích a zahraničních podílových fondech vzrostl meziročně o 15,2 procenta, prostředky v penzijních fondech o devět procent.

Hrubé klientské úvěry vzrostly o osm procent na 603,9 miliardy korun. Podílejí se na tom úvěry poskytované domácnostem, zejména hypoteční, a rovněž tak úvěry firmám a podnikatelům.

Mimořádný nárůst úročených aktiv, zejména mezibankovních úvěrů a přetrvávající tlak na úrokové marže se podle banky promítly do dalšího meziročního poklesu čisté úrokové marže vztažené k úročeným aktivům na 2,71 procenta z 3,19 procenta.

"Ani další růst objemu klientských úvěrů nepřevážil pokles příjmů z dluhopisů z důvodu snižování jejich výnosů," uvedla spořitelna. Proto čistý úrokový výnos dosáhl 6,2 miliardy korun, což je v porovnání s loňským prvním čtvrtletím o 3,3 procenta méně.

Čisté výnosy z poplatků a provizí se nezměnily a dosáhly 2,3 miliardy korun. Vzrostly výnosy z transakcí s cennými papíry a za správu aktiv a příjmy z prodeje pojišťovacích produktů.

Čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou se zvýšil o 25,1 procenta na 0,8 miliardy Kč. Podařilo se navýšit zisk ze zajišťovacích derivátových operací, z cizoměnových operací i z obchodování s cennými papíry.

Česká spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů, kterých má 4,7 milionu. Ke konci loňského roku měla 561 poboček. Zaměstnává 10 300 osob. Hlavním akcionářem spořitelny je rakouská Erste Group, která vlastní 98,97 procenta akcií. Skupině Erste Group klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 4,6 procenta na 262,2 milionu eur (asi 7,02 miliardy korun).