Victoria's Secret vyplatila 1250 propuštěným Thajcům rekordní odstupné

Obchod Victoria's Secret

Obchod Victoria's Secret Zdroj: ČTK

Přes tisíc propuštěných thajských dělníků, kteří vyráběli podprsenky v továrně dodávající spodní prádlo mimo jiné společnosti Victoria's Secret, obdrželo rekordní vyrovnání 8,3 milionu dolarů (190,9 milionu Kč). S odvoláním na aktivisty, kteří se zabývají ochranou práv zaměstnanců, o tom dnes informoval list The Guardian. Společnost Brilliant Alliance Thai zavřela svou továrnu v přístavu Samut Prakan, který leží jižně od Bangkoku, po svém krachu v březnu 2021.

Celkem 1250 propuštěných dělníků, z nichž mnozí v závodě pracovali přes deset let, nedostalo odstupné, jak požaduje thajské právo. Skupina na ochranu práv zaměstnanců uvedla, že někteří pracovníci dostali díky vyrovnání ekvivalent více než čtyřleté mzdy. Jedna třetina z propuštěných byly ženy starší 45 let.

Továrna vyráběla spodní prádlo také pro americké značky Lane Bryant a Torrid, které vlastní fond Sycamore Partners. Finančně se však na transakci podílela pouze firma Victoria's Secret, která přispěla na vyrovnání prostřednictvím dohody o půjčce s majiteli továrny. Značka ve svém prohlášení potvrdila, že bylo dosaženo dohody, ale částku nezveřejnila. "Po několik měsíců jsme aktivně komunikovali s majiteli továrny, abychom usnadnili řešení," uvedla společnost.

Podle mezinárodní skupiny na ochranu práv zaměstnanců Solidarity Center je tato dohoda největším urovnáním v případě oděvní továrny. "Myslím, že je to mimořádně bezprecedentní a představuje to nový model, co se týče rozsahu odstupného a úroků z něj vyplacených," řekl David Welsh, ředitel centra Solidarity Center pro Thajsko. Upozornil také na nebývalé zapojení značky.

"Tento případ slouží jako poučení do budoucna pro vládu, aby zajistila, že zahraniční společnosti podnikající v Thajsku vyčlení určitou část měsíčního zisku na spravedlivé odškodnění, když tyto podniky ukončí činnost na domácím trhu," řekl prezident thajského svazu průmyslových dělníků.

Mezinárodní organizace Konsorcium pro práva pracujících (WRC) zdokumentovala podobné případy nevyplacených mezd, na něž měli zaměstnanci nárok, v 31 oděvních továrnách v devíti zemích. Šéf organizace Scott Nova nicméně konstatoval, že tyto případy jsou pouze "špičkou ledovce". Notně jich přibylo během pandemie covidu-19, kdy ubylo objednávek oblečení. Odhaduje, že kvůli uzavřeným továrnám a nevyplacenému odstupnému dluží zaměstnavatelé dělníkům oděvního průmyslu po celém světě kolem 500 milionů dolarů.