Vítěz gruzínských voleb vyzval Saakašviliho k rezignaci

Vítěz gruzínských parlamentních voleb Bidzina Ivanišvili

Vítěz gruzínských parlamentních voleb Bidzina Ivanišvili Zdroj: profimedia.cz

Gruzínský prezident Michail Saakašvili dnes uznal porážku své Sjednocené národní strany (UNM) v pondělních parlamentních volbách a oznámil, že jeho formace odchází do opozice. Vítěz voleb, miliardář Bidzina Ivanišvili krátce nato vyzval hlavu státu i k odstoupení z čela státu a vypsání předčasných voleb prezidenta. Rusko, s nímž dosud měla Gruzie napjaté vztahy, ústy premiéra Dmitrije Medveděva uvítalo možnost vstupu konstruktivnějších sil do gruzínského parlamentu.

„Jako stranický lídr oznamuji, že naše strana odchází do opozice,“ řekl Saakašvili, pro něhož byly volby největším testem od jeho nástupu k moci v roce 2003 po tehdejší prozápadně orientované revoluci. Ujistil, že je připraven napomoci formování nové vlády. Saakašvili uznal volební porážku po sečtení zhruba 30 procent odevzdaných hlasů. Podle dosud jen dílčích výsledků dostala jeho UNM 41,57 procenta hlasů, zatímco Ivanišviliho opoziční Gruzínský sen 53,1 procenta hlasů.

Ivanišvili na první tiskové konferenci po volbách vyzval Saakašviliho k demisi a k vypsání předčasných prezidentských voleb. Podle něho to je „další logický a jedině správný krok“. Reformy dosavadního prezidenta označil spíše za žert a zdůraznil, že jeho ideologie „byla celá založena na lžích“.

Vážné výhrady Ivanišviliho, pravděpodobného příštího premiéra, vůči Saakašvilimu, kterému funkční období hlavy státu končí až na podzim příštího roku, naznačují, že jejich vztahy budou bouřlivé. Ivanišvili nehodlá ponechat ve funkci žádného dosavadního ministra a chce se domoci znovu svého gruzínského občanství, které mu bylo podle něho neprávem odebráno.

Očekávané nepokoje se nekonaly

Průběh voleb i sčítání hlasů, které provázely bouřlivé oslavy opozice v tbiliských ulicích, nepotvrdily obavy z provokací a nepokojů. Volby se odehrály bez vážnějších incidentů.

To ocenila i pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), podle níž „Gruzie složila zkoušku z demokracie“. V oficiální zprávě uvedla, že volby byly svobodné, i když ve volebním systému země přetrvává řada nedostatků.

Ivanišvilimu už blahopřál americký velvyslanec Richard Norland a vyjádřil naději v pokračování úzké spolupráce obou zemí. Ruský premiér Medveděv, jehož země vedla s Gruzií v roce 2008 několikadenní válku, uvítal volební vítězství opozice, protože to podle něho znamená možnost, že se do parlamentu dostanou konstruktivnější a odpovědnější síly.

Kreml se k volbám v Gruzii vysloví až po oznámení oficiálních výsledků. Ruští politologové hodnotí výsledky voleb většinou s optimismem a očekávají, že mrazivé vztahy mezi Tbilisi a Moskvou by se mohly posunout do nové, nadějnější polohy.

Gruzínské komentáře ale varují před velkým optimismem. Po vítězství opozice může v zemi vzniknout nebezpečný pat - v Gruzii až do října příštího roku platí prezidentský systém a Saakašviliho výrazné pravomoci zůstanou do té doby nedotčeny. Konfrontace s Ivanišvilim, povzbuzeným volebním výsledkem, může podle analytiků ochromit politický život v zemi.