Vláda USA se v říjnu neoctne bez peněz, Senát jí navýšil rozpočet

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký Senát dnes schválil nouzové opatření pro financování federálních programů, a zabránil tak odstřižení vlády od peněz po 1. říjnu.

Pro návrh, který nyní musí podepsat prezident Barack Obama se vyslovilo 63 senátorů, třicítka jich byla proti. Opatření počítá pro nový fiskální rok, který začíná 1. října, s 524 miliardami dolarů na takzvané volné výdaje. Z těchto peněz federální vláda financuje agentury a další záležitosti počínaje obranou a konče národními parky. Oproti současnému stropu je to lehký nárůst.

Nouzové opatření bylo potřebné, protože Kongres se na výši výdajů kvůli rozporům mezi demokraty a republikány nedohodl. Hrozilo tak, že vláda nebude mít po 30. září peníze. „Je to nehospodárný způsob, jak financovat federální vládu. Je to ale lepší, než ji příští týden odstavit (od peněz),“ řekl demokratický senátor Daniel Inouye.

Rozpory v Kongresu o výdajových škrtech a navýšení schodkového limitu vedlo v minulém roce k hrozbě toho, že vláda nebude mít dostatek finančních prostředků. Vládní financování se bez zdrojů ocitlo naposledy na přelomu let 1995 a 1996. Tehdejší prezident Bill Clinton proto přerušil všechny postradatelné služby a nepotřebné úředníky poslal na 28denní nucenou dovolenou.

Díky dnešnímu hlasování získala vláda peníze do 27. března příštího roku. Zákonodárce ale brzy čekají další úkoly, jako rozhodnout o tom, zda bude prodloužena platnost daňových škrtů zavedených bývalým prezidentem Georgem Buschem či zabránit tomu, aby se v lednu spustil automatický systém rozpočtových úspor, který by stát připravil o 109 miliard dolarů.