Volby v Thajsku jsou neúplné. Poslanci se nesejdou

Opozice vyzývala k bojkotu voleb. Řada lidí se do volebních místností vůbec nedostala

Opozice vyzývala k bojkotu voleb. Řada lidí se do volebních místností vůbec nedostala Zdroj: CTK/AP

Policie měla během voleb pohotovost
Volby v Thajsku
Bouřlivé volby v Thajsku kompletní výsledek nepřinesly
Bouřlivé volby v Thajsku kompletní výsledek nepřinesly
4
Fotogalerie
Miliony Thajců hlasovali o novém složení parlamentu. Předčasné parlamentní volby na konci minulého roku vyhlásila premiérka Jinglak Šinavatrová, aby tak ukončila tříměsíční protivládní protesty.

Volby se konaly v napjaté atmosféře. Hlavní opoziční síla Demokratická strana je bojkotovala, demonstranti jsou nadále v ulicích a hlasování v některých obvodech bylo podle zpráv v médiích narušeno. Výsledky se dnes neočekávají, ty konečné navíc komise může vyhlásit až za několik měsíců.

Oficiální konečné výsledky lze oznámit až po sečtení hlasů ze všech volebních okrsků. Podle volební komise nebylo možné hlasovat ve 42 ze 375 okrsků, což podle agentury DPA znamená, že poslanci se k ustavující schůzi parlamentu nebudou moci sejít, dokud se neuskuteční v problematických oblastech doplňující volby, poznamenala agentura DPA. Před tímto scénářem analytici varovali, protože to podle nich prodlouží politickou krizi v zemi.

Sobotní násilí

V Bangkoku se v sobotu střetly provládní a protivládní skupiny. Zranění utrpělo nejméně sedm lidí včetně jednoho amerického fotoreportéra. Podle očitých svědků bylo slyšet desítky výstřelů a nejméně dvě exploze, létaly kameny i zápalné lahve.

Násilí vypuklo v severní čtvrti, která je baštou režimu a kde jeho přívrženci demonstrovali za neblokování nedělních voleb, jak se o to snaží část opozice.

Potyčky varovnými výstřely do vzduchu ukončily bezpečnostní síly. Především ozbrojení demonstranti z místa střetů utekli. „Úřady byly s to dostat střety rychle pod kontrolu a situace se nyní zlepšila,“ řekl agentuře Reuters představitel bezpečnostních složek.

Policejní mobilizace

Úřady se před volbami obávaly možných násilností a na víkend mobilizovaly kolem 130 tisíc policistů, kteří mají chránit 93 500 volebních místností v zemi.

Opozice obviňuje vládu z korupce a také z toho, že ji z exilu v Dubaji na dálku řídí expremiér a bratr současné předsedkyně vlády Tchaksin Šinavatra. Miliardář Šinavatra byl v roce 2006 svržen vojenským převratem a od roku 2008 žije v zahraničí, aby se nemusel zodpovídat z obvinění z korupce a zneužití moci.