Vůdce ruské opozice Němcov byl zastřelen v Moskvě

Boris Němcov byl zastřelen v centru Moskvy

Boris Němcov byl zastřelen v centru Moskvy Zdroj: ctk/ap

V centru Moskvy byl v pátek zastřelen bývalý ruský vicepremiér a v současnosti jeden z vůdců ruské opozice a vyhlášený kritik Kremlu Boris Němcov. Zprávy ruských agentur potvrdilo ruské ministerstvo vnitra.

Podle policie neznámý útočník střelil Němcova čtyřikrát do zad. Rány vyšly z auta, které kolem politika projíždělo ve chvíli, kdy přecházel Velký kamenný most naproti Kremlu. Podle agentury Interfax bylo z auta vypáleno celkem sedm ran a Němcova zasáhly čtyři. K vraždě podle ministerstva vnitra došlo krátce před páteční půlnocí moskevského času (kolem pátečních 22:00 SEČ).

Smrt Němcova, kterému bylo 55 let, přišla před plánovaným nedělním protestem proti vládě prezidenta Vladimira Putina a zástupce ruské opozice šokovala. Vesměs se domnívají, že šlo o politicky motivovanou vraždu.

Putin vraždu odsoudil

Putin podle svého mluvčího Dmitrije Peskova vraždu odsoudil a uvedl, že to mohla být vražda na objednávku. Putin byl prý o vraždě okamžitě informován, vyjádřil soustrast a nařídil bezpečnostním složkám vyšetření případu, na které hodlá osobně dohlédnout.

Němcov byl ostrý kritik Putina. Napadal neefektivitu vlády, bující korupci a politiku Kremlu na Ukrajině, která dovedla vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi na nejhorší úroveň od konce studené války.

Zabití Němcova odsoudil americký prezident Barack Obama. Ve zveřejněném prohlášení vyzval ruskou vládu, aby uskutečnila „rychlé, nestranné a transparentní“ vyšetřování s cílem přivést pachatele před soud. Obama a Němcov se setkali v Moskvě v roce 2009.

Pachatele nepotrestají, míní Porošenko

Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zabití Němcova šokovalo. „Zabili Borise. Je těžké tomu uvěřit. Nepochybuji o tom, že pachatelé budou potrestáni. Dříve nebo později,“ napsal Porošenko na Twitteru. Němcov byl mimo jiné zastáncem prozápadního kurzu Ukrajiny. To ve svém příspěvku na sociální síti Twitter ocenil i ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, který napsal: „Ruský vlastenec a zároveň přítel Ukrajiny. Takhle nám zůstane v paměti Boris Němcov.“

„Boris Němcov byl neúprosným lídrem opozice, který kritizoval ty nejvýše postavené státní představitele v této zemi, včetně prezidenta Vladimira Putina. Jak vidíme, taková kritika je v Rusku životu nebezpečná,“ citovala reakci jednoho z nejmladších opozičních předáku Ilji Jašina agentura AP. Další opoziční aktivista Vladimir Milov se domnívá, že za útokem mohli stát i nacionalisté ovlivnění kremelskou propagandou.

Politolog Stanislav Bělkovskij ale v rozhlasové stanici Echo Moskvy řekl, že podle něj Němcovova smrt nemůže nijak posloužit Putinovým zájmům.

Němcov zastával funkci vicepremiéra v 90. letech a byl považován za možného nástupce bývalého prezidenta Borise Jelcina. Tím se ale nakonec stal jeho rival Putin. Po zvolení Putina prezidentem v roce 2000 se stal Němcov jedním z nejhlasitějších kritiků jeho vlády. Pomáhal organizovat pouliční protesty a psal o korupci státních úředníků.

Boris Němcov
Do veřejného života v někdejším Sovětském svazu se zapojil po havárii jaderné elektrárny Černobyl na jaře 1986. Byl členem ekologického hnutí Za jadernou bezpečnost v Gorkém (dnes Nižnij Novgorod), a toto angažmá mu v roce 1990 pomohlo k zisku křesla v parlamentu.
V srpnu 1991 podpořil prezidenta Borise Jelcina, čelícího pokusu o komunistický převrat. Po potlačení puče byl Němcov jmenován zmocněncem prezidenta v oblasti Nižnij Novgorod a následně gubernátorem této oblasti.
Prvním vicepremiérem ruské vlády byl od března 1997 do dubna následujícího roku. Od března do listopadu 1997 navíc zastával i post ministra paliv a energetiky. Od dubna 1998 do srpna téhož roku byl řadovým vicepremiérem.
Od liberálně smýšlejícího obdivovatele Margaret Thatcherové se očekávalo, že ve funkci vicepremiéra urychlí tempo hospodářských reforem v Rusku. Zpočátku se o Němcovi spekulovalo i jako o možném nástupci prezidenta Jelcina. Ekonomická krize, která zemi zasáhla v roce 1998, však Němcova stála křeslo ve vládě a zhatila i jeho prezidentské ambice.
Na konci roku 1998 založil liberální politickou stranu Mladé Rusko, která se stala součástí koalice Svaz pravicových sil (SPS). V letech 2000 až 2003 řídil Němcov poslaneckou frakci SPS ve Státní dumě a od května 2001 do ledna 2005 byl předsedou federální politické rady SPS. Jím vedená SPS se ostře vymezovala vůči prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ve volbách v roce 2003 však ztratila zastoupení v parlamentu.
Po vynuceném odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Za účast na těchto akcích strávil v roce 2011 několik dní ve vězení. V poslední době kritizoval Kreml především za zhoršující se ekonomickou situaci v zemi, za korupci provázející přípravu zimních olympijských her v Soči či za angažmá Ruska v současné krizi na Ukrajině.