Východní Německo i po 25 letech zůstává chudší než západ země

Berlín (ilustrační foto)

Berlín (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Gertrud K. via Flickr

Ani 25 let po sjednocení Německa nejsou životní podmínky na území bývalé Německé demokratické republiky stejné jako ve spolkových zemích, které patřily ke Spolkové republice od jejího vzniku. Vyplývá to z rozsáhlé studie, kterou zveřejnil Berlínský ústav pro obyvatelstvo a rozvoj. Obě části země rozdělené kdysi železnou oponou se sice v mnoha ohledech sblížily, úplné vyrovnání poměrů ale prý zůstává v nedohlednu.

Na území někdejšího socialistického východního Německa vzniklo od sjednocení podle studie několik hospodářsky velmi úspěšných oblastí, „o plošném vyrovnání ale nelze hovořit“. Ze strukturálních důvodů prý takové vyrovnání pravděpodobně ani nikdy nenastane.

Jasné rozdělení Německa na dvě části se podařilo překonat například v oblasti porodnosti, vzdělání či ve stavu životního prostředí, uvedl ředitel ústavu Reiner Klingholz. Znatelné je ale i nadále například v hospodářské síle, bohatství obyvatelstva, demografickém vývoji nebo v oblasti zemědělství.

V nových spolkových zemích se také podle studie mnohem častěji vyskytují krajně pravicové názory

Že zemi čtyřicet let dělila hranice na východní a západní část, je údajně znát i v oblasti migrace. Ochota podílet se na integraci přistěhovalců je na východě mnohem nižší než na západě, kde mají historicky větší zkušenost s přijímáním cizinců do společnosti.

V nových spolkových zemích se také podle studie mnohem častěji vyskytují krajně pravicové názory. Jen každý druhý obyvatel území, které před rokem 1990 patřilo NDR, se ztotožňuje s názorem, že migranti jsou v Německu vítáni. Na západě země to jsou dvě třetiny.

Letos 3. října Německo oslaví 25 let od svého znovusjednocení. V roce 1990 - necelých jedenáct měsíců po pádu Berlínské zdi - přistoupily východoněmecké spolkové země vzniklé na troskách NDR oficiálně ke Spolkové republice Německo.