Výnosy portugalských dluhopisů vzrostly

Vyvstává otázka, zda země v budoucnu zvládne své závazky

Vyvstává otázka, zda země v budoucnu zvládne své závazky

Investoři přitlačili Portugalsko ke zdi a požadují, aby země vyřešila své vnitropolitické půtky. Výnosy portugalských vládních dluhopisů v uplynulých týdnech a měsících výrazně vzrostly.

Nejvyšší skok přišel v závěru týdne, kdy se výnos desetiletých vládních bondů dostal nad 7,8 procenta, zatímco cena, která se pohybuje opačně vůči výnosům, spadla. Začátek tohoto týdne razantní pokles výnosů nepřinesl, neshody portugalské vlády a opozice nadále přetrvávají. Tento týden se desetileté vládní obligace obchodují s výnosem okolo 7,3 procenta. Dobrou zprávou pro eurozónu ale je, že růst výnosů se z Portugalska nepřelil do dalších periferních zemí. Španělsku se včera podařilo prodat jednoleté pokladniční poukázky a dvouleté bondy celkem za 4,05 miliardy eur, při plánu v rozpětí tří až čtyř miliard. Výnosy dvouletých španělských obligací reagovaly na úspěšnou aukci poklesem o čtyři bazické body na 2,03 procenta.

Lisabon má všechny finanční potřeby pro letošní rok zajištěné díky záchranným půjčkám v rámci eurozóny, nečekaný růst výnosů jeho dluhopisů ale klade otázku, zda bude země na Pyrenejském poloostrově schopna dostát svým závazkům z doby přijetí záchranného balíčku v hodnotě 78 miliard eur a vrátit se pro financování na kapitálový trh před koncem záchranného programu příští rok v červnu.

Pokud ale zůstanou výnosy desetiletých dluhopisů nad šesti procenty po delší dobu, Portugalsko si nebude schopné na své fungování půjčovat od soukromých věřitelů, myslí si Jacques Cailloux, ekonom japonské banky Nomura. Růst výnosů také vrací do hry možnost odpisů části portugalského dluhu, a to podle nových pravidel, která zahrnují účast privátního sektoru.

V květnu, když kapitálové trhy zažívaly rallye, otestovalo Portugalsko tržní sentiment prodejem desetiletých vládních bondů za tři miliardy eur. Šlo o první takovou aukci od chvíle, kdy Portugalsko požádalo před více než dvěma lety o finanční pomoc a zájem o obligace několikanásobně převýšil nabídku.