Vyostření bojů v Sýrii znemožnilo humanitární operaci, OSN ji odložila

Kobání zničila válka s Islámským státem a také koaliční nálety směřované na pozice islamistů. Drtivá většina domů je v ruinách. Přesto se sem začínají vracet jeho obyvatelé. Tvrdí, že své město milují a chtějí ho vystavět znovu.

Kobání zničila válka s Islámským státem a také koaliční nálety směřované na pozice islamistů. Drtivá většina domů je v ruinách. Přesto se sem začínají vracet jeho obyvatelé. Tvrdí, že své město milují a chtějí ho vystavět znovu. Zdroj: Lenka Klicperova, Marketa Kutilova

OSN byla donucena odložit plánovanou humanitární operaci v Sýrii, ke které mělo dojít v rámci dojednaného dočasného příměří ve městě Zabadání. K odložení operace, jejíž součástí měla být i evakuace raněných, došlo kvůli vyostření vojenských aktivit v oblasti, uvedla dnes mluvčí vyslance OSN pro Sýrii Staffana de Mistury.

Syrská vláda prezidenta Bašára Asada a protirežimní povstalci z řad radikálních islamistů se za zprostředkování OSN dohodli na konci září na dočasném příměří na dvou bojištích. Dohoda umožňuje povstalcům opustit město Zabadání ležící asi 30 kilometrů severozápadně od Damašku u libanonských hranic, které obléhají příslušníci armády věrné Asadovu režimu.

Z vládních vězení by se v rámci dohody údajně mělo dostat až 500 příslušníků opozice. Na oplátku by měl Damašek moci evakuovat asi 10 tisíc šíitských civilistů ze dvou vesnic na severu provincie Idlib, které jsou naopak v obklíčení koalice radikálních islamistů, jejímiž členy jsou mimo jiné skupiny Ahrár aš-Šám a An-Nusra napojené na teroristickou síť Al-Káida. Dohodu tehdy podpořily i Írán a Turecko.

„OSN vyzývá všechny zúčastněné strany, aby splnily své povinnosti, pokud jde o ochranu civilistů, a dosáhly nezbytné dohody, aby bylo možné realizovat humanitární operaci co nejdříve,“ uvedl úřad vyslance OSN pro Sýrii.

Nepřehledná situace

Syrská občanská válka si podle odhadů dosud vyžádala kolem 250 tisíc obětí a z domovů vyhnala více než 11 milionů lidí. Na části syrského území bojuje syrská armáda proti povstalcům, kteří usilují o svržení prezidenta Asada. Nepřehledné situace v zemi využili ozbrojenci z hnutí Islámský stát a obsadili část území, zejména na severu.

Jejich ofenzivu se snaží zastavit syrští vojáci, kurdské jednotky, ale i zahraniční spojenci v čele se Spojenými státy, kteří podnikají nálety na pozice islamistů. Před třemi dny začalo s bombardováním v Sýrii i Rusko, které se stalo terčem kritiky kvůli tomu, že své nálety nezaměřuje jen na islamisty, ale jde mu o podporu Asadova režimu.

Americké velení dnes oznámilo, že ve čtvrtek provedlo celkem 28 leteckých úderů v Sýrii a v Iráku. Osm náletů v Sýrii se zaměřilo na oblasti kolem města Hasaká, kde byly zasaženy pozice islamistů, jejich automobily i další vybavení. Útoky v Iráku cílily rovněž na bojové pozice ozbrojenců z hnutí Islámský stát u celkem devíti měst.