Vyšetřete střelbu vojáků na civilisty, vyzvala OSN Turecko

Turecká armáda

Turecká armáda Zdroj: CTK

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn vyzval Turecko, aby vyšetřilo lednovou střelbu na civilisty ve městě Cizre na jihovýchodě země. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Incident, při němž se prý skupina lidí jen snažila pomoci zraněným, je podle Husajna mimořádně šokující. Komisař také vyjádřil znepokojení nad zprávami, že byl zatčen člověk, který celý incident natočil na video a zveřejnil na internetu.

„Filmování krutostí není zločin, ale střílení neozbrojených civilistů zločin jistojistě je,“ řekl Husajn. Dodal, že je nutné nezávisle vyšetřit tento incident i ostatní události, při kterých jsou zabíjeni civilisté. Zmíněný incident se stal v převážně kurdském městě Cizre 20. ledna a zraněno při něm bylo deset lidí. Na videu je vidět skupina osob, včetně muže a ženy, jak drží bílý prapor a nakládají raněné. V tom se spustí střelba a kamera spadne na zem.

Nejmenovaný úředník turecké vlády podle agentury Reuters prohlásil, že incident bude vyšetřen. Popřel ale, že jeho cílem byli civilisté. „Turecko tu operaci zahájilo jen proto, aby ukončilo teror,“ řekl vládní úředník.

Turecké armádní složky vedou intenzivní boje s ozbrojenci ze Strany kurdských pracujících (PKK) na jihovýchodě země od loňského podzimu. Podle organizace pro lidská práva od té doby zabily nejméně 198 civilistů, včetně 39 dětí. Vládní zdroje tvrdí, že zahynulo také přes dvě stě tureckých vojáků a policistů a zabito bylo přes tři tisíce bojovníků PKK.

EU volá po příměří

Turecko, Spojené státy i Evropská unie považují PKK za teroristickou organizaci. Nicméně EU již podle BBC vyzvala k okamžitému uzavření příměří. Ozbrojený konflikt na jihovýchodě Turecka, kde žije převážně kurdské obyvatelstvo, propukl loni, když se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku, kde kromě radikálních islamistů útočí i na tábory PKK. Skončilo tím dvouleté příměří mezi vládou a PKK, která od roku 1984 bojuje za autonomní Kurdistán a práva Kurdů v Turecku.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn také vyjádřil znepokojení nad stíháním dvou tureckých novinářů, šéfredaktora opozičního listu Cumhuriet Cana Dündara a redaktora Erdema Güla, kterým hrozí doživotí kvůli informacím o tureckých dodávkách zbraní syrským islamistům. Husajn vyzval Ankaru k propuštění všech novinářů, akademiků i aktivistů, kteří jsou stíhání jen kvůli kritice prezidenta a vlády.