Vzorky asteroidu dorazily do Japonska. Vesmírem letěly šest let

Kapsle se vzorky asteroidu, která právě dorazila do Japonska.

Kapsle se vzorky asteroidu, která právě dorazila do Japonska. Zdroj: Reuters

Kapsle se vzorky asteoridu Ryugu dorazily do japonské kosmické agentury JAXA ve městě Sagamihara.
2
Fotogalerie

Vzorky asteroidu Rjuga, které odebrala japonská sonda Hajabusa 2, docestovaly dnes do Japonska. Oznámila to japonská vesmírná agentura JAXA. Vědci v příštích dnech otevřou kapsli za přísně stanovených podmínek, aby materiál nebyl kontaminován, píše agentura AP. Badatelé si od analýzy asteroidu slibují, že pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy a vznik života na Zemi.

„Je to jako sen, po 5,2 miliardě kilometrů cesty vesmírem, která zabrala šest let, se kapsle vrátila a je tady přede mnou,“ uvedl vedoucí projektu Hajabusa 2 Juiči Cuda. Japonští badatelé počítají s tím, že část vzorků poskytnou zahraničním vědeckým institucím.

Kapsle přistála z vesmíru v australské poušti. Její návrat je v Japonsku velmi sledovaný a před vstupem do výzkumného centra ve městě Sagamihara se při jejím příjezdu shromáždili lidé s transparentem „vítej zpět“.

Na asteroidu, který je vzdálený od Země zhruba 300 milionů kilometrů, sonda odebrala vzorky o celkové hmotnosti asi jednoho gramu. Vědci si slibují, že materiál, který není dotčen kosmickým zářením a dalšími externími vlivy, jim pomůže objasnit počátky Sluneční soustavy a možnost vzniku života na Zemi. Výzkum se zaměří především na stopy organických látek ve vzorku.

Vědci se domnívají, že původně byla Země příliš blízko Slunci, než aby se na ní mohla vyskytovat voda. Podle této hypotézy vodu a další organické látky dodaly na Zemi meteority podobné asteroidu Rjuga poté, co se planeta vzdálila od Slunce a ochladila, uvedla agentura Kjódó.

Sonda Hajabusa 2 bude pokračovat dál ve své vesmírné misi. Jejím dalším cílem bude malý asteroid 1998KY26. Odhaduje se, že cesta potrvá deset let. Cílem výzkumu bude mimo jiné nalézt způsoby, jak se vyhnout střetům meteoritů se Zemí.