Wall Street se po letech probouzí, firmy propadly nákupní horečce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Flatecher6 - Wikimedia Commons

Wall Street se po téměř šestiletém útlumu probouzí. Od Nového roku zasáhla Spojené dlouho nevídaná vlna akvizic sahající od aerolinek přes výrobce kečupů až po prodejce léků. Čas velkých obchodů je tak zřejmě zpět, píše deník Wall Street Journal.

Finanční krize vyvolala velký útlum investic po celých Spojených státech, začátek tohoto roku je ale zatím jiný. Jen akvizice a fůze, které proběhly během čtvrtka, dosáhly hodnoty 40 miliard dolarů. Od začátku roku byly oznámeny nákupy firem za 160 miliard dolarů. To je nejlepší start do nového roku od roku 2005, vyplývá z dat společnosti Dealogic. Půst indexů v o 6,67 procenta od začátku roku naznačuje, že další velké obchody jsou na cestě, dodává Wall Street Journal.

„Hráz se protrhla,“ říká obchodník banky J.P.Morgan James B. Lee, který nyní připravuje převzetí výrobce počítačů Dell jeho zakladatelem. Cena by mohla dosáhnout 24,4 miliardy dolarů.

Stále se prodlužující seznam velkých obchodů zahrnuje čtvrteční převzetí potravinářského obra Heinz investiční společností Warrena Buffetta za 28 miliard dolarů či sloučení US Airways s mateřskou společností konkurenčních aerolinek American Airlines v hodnotě 11 miliard dolarů. Mezi velká spojení posledních týdnů patří i převzetí provozovatele kabelových sítí Virgin Media ze strany konkurenční Liberty Global.

Bankéři, kteří při prodejích asistují, tvrdí, že firmy už vyčerpaly všechny výhody snižování nákladů a propouštění. Nyní hledají další cesty růstu. Mnoho firem se bálo investovat a peníze vložilo do snižování dluhu. Nyní jsou proto ochotné půjčit si na investice větší sumy. Výhodu přinášejí i velmi nízké úrokové sazby, kterými se americká vláda snaží rozhýbat ekonomiku.

Index S&P 500Index S&P 500 | bruner@mf.cz

Velkými úvěry jsou financovány například akvizice Heinzu a Dellu. Banky se nebojí půjčovat ani mnohamiliardové částky, protože kvůli nedostatku jiných příležitostí je od nich ochotně koupí investoři.

Novým trendem jsou velké investice do amerických firem přicházející ze zahraničí. Japonská banka Softbank nedávno investovala 33,4 miliardy dolarů do provozovatele kabelových sítí a bezdrátového připojení Sprint Nextel. Bankéři také předpokládají, že další peníze přinesou nové investiční společnosti z Turecka, Jižní Koreje či Indonésie.

Podle expertů je také jen otázkou času, kdy dojde ke slučování na samotné Wall Street. Banky už provedly vnitřní restrukturalizaci, nyní budou své pozice upevňovat, a to i akvizicemi konkurentů.