WHO: Klinické testy vakcíny proti viru zika začnou za 18 měsíců

Komár přenášející virus zika

Komár přenášející virus zika Zdroj: CC BY 0: Rafaelgilo via Wikipedia

Velké klinické zkoušky vakcín proti viru zika očekává Světová zdravotnická organizace (WHO) nejdříve za 18 měsíců. WHO také uvedla, že nadějně se zatím jeví dva preparáty: jeden je z USA a druhý z Indie. Rychleji, a to v řádu týdnů, mají být k dispozici testy na diagnostikování virové nákazy. WHO rovněž varovala těhotné ženy, aby do oblastí s nákazou z preventivních důvodů necestovaly.

Do vývoje vakcíny proti viru, která zatím neexistuje, se zapojilo 15 farmaceutických laboratoří, uvedla zástupkyně ředitelky WHO Marie Paule Kienyová. Podle ní se zdá, že v práci nejvíce pokročil americký Národní ústav zdraví (NIH) a společnost Bharat Biotech sídlící v Indii. I tak je ale nutné s velkými klinickými testy počítat nejdříve za půldruhého roku.

Kienyová rovněž podle AP sdělila, že spojitost mezi zikou a mikrocefalií se zdá být čím dál pravděpodobnější. Mikrocefalie je vývojová porucha, která předčasně ukončuje růst mozku lidského plodu. Komáry přenášený virus se rozšířil především v zemích Latinské Ameriky, ojedinělé případy však již byly hlášeny v USA či v některých evropských zemích. U dospělé populace je průběh nákazy mírný, riziko kvůli možné spojitosti s mikrocefalií ale hrozí těhotným ženám.

S ohledem na nejnovější důkazy o tom, že infekce viru zika během těhotenství může souviset s mikrocefalií novorozenců, WHO vydává další preventivní cestovní doporučení těhotným ženám a jejich sexuálním partnerům


„S ohledem na nejnovější důkazy o tom, že infekce viru zika během těhotenství může souviset s mikrocefalií novorozenců, WHO vydává další preventivní cestovní doporučení těhotným ženám a jejich sexuálním partnerům,“ uvedla zdravotnická organizace v prohlášení. „Těhotné by měly konzultovat své cestovní plány se svým lékařem a zvážit odklad cesty do všech regionů, kde se infekce ziky vyskytuje,“ dodala.

Dosavadní výzkum viru rovněž ukazuje, že vir se zřejmě může přenášet i pohlavním stykem. Vir byl rovněž lokalizován ve slinách. Podle dnešního sdělení britských zdravotnických úřadů může virus zika v mužském spermatu přežít mnohem déle, než se doposud myslelo. U 68letého Brita, který se nakazil v roce 2014 ve Francouzské Polynésii, objevili prý lékaři stopy viru i 62 dní po infekci. Zika tak podle britských zdravotníků v lidském těle přetrvává i dlouho po odeznění příznaků.

WHO zatím nezaznamenala žádné případy, kdy by dospělý po nákaze zikou zemřel. Lék a ani vakcína proti viru zatím neexistují. Ziku přenášejí komáři druhu Aedes aegypti.

WHO na začátku února vyhlásila kvůli viru zika celosvětový stav nouze. Toto mimořádné opatření například umožňuje vyzvat státy bez případů nákazy, aby podnikly taková opatření, která by šíření viru zabránila. Nouzový mechanismus je mezinárodně závazný a je nástrojem nejen boje proti nemoci, ale i prevence a kontroly šíření nákazy.