Woodstock pro kapitalisty - to je valná hromada s Warrenem Buffettem

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: ctk

Zčásti rockový koncert, zčásti veletrh investičních příležitostí. Taková je výroční valná hromada společnosti Berkshire Hathaway známého investora Warrena Buffetta. A právě tak to dav 30 tisíc Buffettových stoupenců miluje.

Buffett na valné hromadě předpověděl, že společnost Berkshire bude prosperovat i po jeho odchodu, protože její manažeři a zaměstnanci budou odolávat snahám o změnu způsobu fungování podniku. „Klíčem je udržet podnikovou kulturu a mít ve funkci generálního ředitele chytrého a energického nástupce,“ řekl Buffett.

Ekonomika Spojených států by podle Buffetta měla pokračovat ve stabilním růstu, který začal po propadu v roce 2009. „Setkali jsme se již s mnohem horšími problémy, než jsou ty, kterým čelíme nyní,“ prohlásil Buffett. „Toto není naše nejtěžší hodina,“ dodal.

Jako rocková hvězda

Šance něco se dozvědět o podnikatelských aktivitách a životě Warrena Buffetta a setkat se s podobně smýšlejícími investory byla pro akcionáře Berkshire dostatečným důvodem k přetrpění chladného a deštivého počasí provázející sobotní valnou hromadě v Omaze.

Míra obdivu akcionářů k Buffettovi se při každoročním setkání projevuje naplno. V sobotu investora obklopili obdivovatelé držící ve vzduchu své mobilní telefony a tablety, na které se snažili „věštce z Omahy“ zachytit. Buffetta proto chránila hradba těl pracovníků ochranky.

Valné hromady společnosti Berkshire Hathaway přitom měly velmi skromné začátky. V roce 1982 se v jídelně jedné pojišťovací společnosti sešlo pouhých 15 lidí. Počet účastníků však postupně rostl a nyní se při valných hromadách zaplní 18 300 míst v zasedací hale i všechny okolní místnosti. Buffett každoroční setkání rád označuje za „Woodstock pro kapitalisty“. V den valné hromady se dvaaosmdesátiletý Buffett nachází v podobném postavení jako rockové hvězdy, zatímco jeho přítel, zakladatel Microsoftu Bill Gates, který zasedá ve správní radě firmy Berskhire, může procházet davem téměř bez povšimnutí, píše AP.

Dříve Buffett neměl ochranku

Akcionář Larry Cundiff navštěvuje valné hromady společnosti Berskhire již zhruba 15 let a za tu dobu zaznamenal řadu změn. Nyní je podle něj například těžké dostat se do Buffettovy blízkosti. „Jednou jsem ho na setkání potkal, myslím, že v roce 1997,“ uvedl Cundiff. „Podepsal mi dolarovou bankovku. Myslím, že tehdy ani neměl ochranku,“ dodal.

Buffettova firma vlastní téměř 80 dceřiných společností z mnoha oblastí. Kromě pojišťovnictví jsou to třeba výroba nábytku, oděvů, klenotů, cukrovinek a chemikálií. Má rovněž významné investice ve firmách Coca-Cola, Wells Fargo a IBM. Zisk společnosti Berkshire v prvním čtvrtletí roku vzrostl o více než polovinu na 4,9 miliardy dolarů (96 miliard korun).

Berkshire se snaží se investovat zejména do společností, které jsou na okraji zájmu investorů, ale mají vysoké zisky a silné vedení. Konglomerát Berkshire zaměstnává po celém světě více než čtvrt milionu lidí.