Z americko-čínské obchodní války mohou těžit Francie a Německo, ukazuje analýza Barclays

Lodě v hamburském přístavu

Lodě v hamburském přístavu Zdroj: Reuters

Vývoz z Číny roste
Lodě v hamburském přístavu
Lodě v hamburském přístavu
Lodě v hamburském přístavu
5
Fotogalerie

Francie a Německo by mohly být největšími výherci v obchodní válce mezi Spojenými státy a Čínou, tvrdí mezinárodní investiční banka Barclays. USA dál předpokládají zavedení vysokých cel na většinu čínského dovozu, což nahrává velkým evropským ekonomikám.

Americký ministr obchodu Wilbur Ross v pondělí zopakoval, že je prezident Donald Trumpdokonale spokojen” s pokračováním tarifních pohybů, které USA oznámily; pokud se obě největší světové ekonomiky nedohodnou na obchodní dohodě.

Taková situace podle Barclays otevírá významným evropským ekonomikám nové možnosti na vývozním trhu.Naše srovnání struktury Čínského dovozu ukazuje, že Francie, Německo a Velká Británie jsou nejblíž USA z hlediska skladby jejich vývozů do Číny,” vyplývá ze zprávy vedoucího ekonomického výzkumu Barclays Christiana Kellera.Můžeme očekávat, že pokud se Čína rozhodne nakupovat jinde, tyto země na tom vydělají nejvíce,” dodává analýza.

Nový scénář Barclays předpokládá plnohodnotnou obchodní válku, v níž by USA uvalily 25procentní sazbu na „prakticky všechny čínské dovozy“, a čínská odvetná opatření, čímž by se vzájemný obchod snížil přibližně o 30 procent.

Čína z USA dováží především dopravní prostředky, elektroniku a chemikálie. „Předpokládáme-li, že ze snížení vývozu o 30 procent do USA budou nejvíc těžit lídři trhu v každém z těchto oborů, odhadujeme, že eurozóna by mohla zvýšit svůj vývoz do Číny o 0,1 procenta HDP, a to zejména v automobilovém, a do jisté míry i v chemickém průmyslu,“ uvádí Kellerova zpráva.

Barclays předpovídá, že na celou evropskou ekonomiku bude mít obchodní válka mezi Čínou a USA  silně nepříznivý dopad. Eurozóna vzhledem ke klesajícímu výkonu průmyslu a ubývající globální důvěře podniků v ekonomiku zamíří do „průmyslové recese”, uzavírá banka.