Z evropské dluhové krize mají strach už i v Tichomoří

Ministři financí zemí sdružených v Radě pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) tlačí na Evropu, aby urychleně přijala kroky, které zastaví šíření dluhové krize.

Ministři financí zemí sdružených v Radě pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) tlačí na Evropu, aby urychleně přijala kroky, které zastaví šíření dluhové krize.

Ministři financí zemí sdružených v Radě pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) tlačí na Evropu, aby urychleně přijala kroky, které zastaví šíření dluhové krize. Členové APEC před víkendovým summitem na Havaji vyjádřili obavy z propadu eurozóny do recese, která by mohla negativně ovlivnit i jejich země a citelně ovlivnit vyhlídky růstu celé globální ekonomiky.

Ministr financí USA Timothy Geithner se s kolegy z dalších zemí ve čtvrtek dohodl, že APEC své ekonomiky proti potížím Evropy opevní, protože jinou možnost ani nemají. „Krize v Evropě zůstává hlavním rizikem, které ohrožuje růst globální ekonomiky,“ řekl Geithner novinářům v Honolulu. Tam se budou o víkendu konat jednání APEC na nejvyšší úrovni.

„Je absolutně nezbytné, aby Evropa rychle zavedla důvěryhodný plán obnovy finanční stability,“ dodal americký ministr. Jeho poznámky odrážejí rostoucí obavy mezi 21 členy APEC ohledně šíření krize z Evropy do dalších částí světa, včetně Asie.

Asie je vzhledem k evropské krizi a slabosti americké ekonomiky oblastí, která může udržovat světovou ekonomiku v chodu. Vyjednavači APEC podle agentury Reuters dosáhli v práci na závěrečním komuniké shody na tom, že všechny členské ekonomiky se musí bránit proti negativním dopadům evropských potíží. Žádná konkrétní opatření se však na stole neobjevila.

Zástupci podnikatelského světa vyzvali dnes šéfy vlád APEC k podpoře ekonomického růstu a sjednání regionální obchodní dohody. Tyto cíle jsou podle nich ve světle evropské dluhové krize ještě naléhavější než dříve. „Rozkolísané a nejisté ekonomické prostředí“ odrazuje soukromé investice a mohlo by vyvolat ochranářské tendence v obchodě, napsali šéfové firem z celé oblasti americkému prezidentovi Baracku Obamovi.

Za prioritu považují šéfové amerických společností jako Caterpillar nebo General Electric plán obchodní dohody známé jako Transpacifické partnerství. Požadují, aby APEC dohodu pro celou oblast sjednal do poloviny roku 2012. Předpokládá se, že základní rámec dohody na summitu uzavře devět zemí - spolu se zakládajícími členy Chile, Novým Zélandem, Brunejí a Singapurem ještě USA, Austrálie , Vietnam, Malajsie, Singapur a Peru, možná se připojí Japonsko.

Američtí činitelé dali jasně najevo, že summitu APEC budou chtít po Číně, aby uvolnila kurz své měny. Spojené státy a některé další země tvrdí, že Peking udržuje kurz jüanu uměle nízko, aby měly čínské firmy v zahraničí konkurenční výhodu.

APEC vznikla v roce 1989 jako seskupení zemí po obou stranách Tichého oceánu a na světové ekonomice se podílí více než polovinou. Vedle USA a Číny jsou členy například Mexiko, Japonsko, Jižní Korea, Peru, Kanada nebo Chile.