Z privatizace MUS se před švýcarským soudem zpovídá i Koláček

Antonín Koláček

Antonín Koláček Zdroj: ctk

Ve švýcarské Bellinzoně dnes začala druhá část soudu s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti (MUS), kteří jsou v souvislosti s kontroverzní privatizací severočeských dolů obžalováni z praní špinavých peněz, z podvodů a z korupce.

Před soud se tentokrát dostavili Antonín Koláček a Belgičan Jacques de Groote; nepřišel Oldřich Klimecký, který byl také obeslán. Soudce přitom zamítl žádost advokáta, aby líčení s Klimeckým bylo přerušeno, a posléze jednání odročil na úterý.

Tato trojice se nedostavila na úvod procesu 13. května a proto byla obeslána na dnešek. Jednání v květnu pokračovalo jen s přítomnými Markem Čmejlou, Jiřím Divišem a Petrem Krausem. Soud v květnu také zastavil řízení proti Luboši Měkotovi, který v březnu zemřel.

Klimeckého advokát zdůvodnil nepřítomnost svého klienta nemocí jeho manželky, kterou nemůže nechat samotnou, a blíže neurčenými finančními důvody. Obhájce vzápětí vyzval soud, aby líčení, které se týká Klimeckého, zrušil úplně, případně vrátil prokuratuře k došetření. Klimecký podle něj neměl možnost se dostatečně vyjádřit ke skutkům, které mu obžaloba vytýká.

Předseda senátu Jean-Luc Bacher tyto argumenty nepřijal a přerušení procesu s Klimeckým odmítl. Podle Bachera byl Klimecký při výslechu v září 2008 informován o svých právech a využil možnosti nevypovídat. Později měl do začátku procesu dostatek času a možností se vyjádřit k obžalobě, uvedl soudce a popsal řadu pokusů švýcarských úřadů Klimeckého kontaktovat.

Koláček před zahájením jednání řekl, že se na líčení těší, protože má „plnou důvěru ve švýcarské soudce“. „Věřím, že soudci rozhodnou spravedlivě,“ řekl s tím, že se cítí nevinen. Na první část procesu nedorazil prý proto, že dostal pozvánky na dva termíny a přišel tedy dnes. Na začátku soudu v květnu jeho advokát řekl, že důvod Koláčkovy nepřítomnosti nezná.

Obžalovaní tvrdí, že jsou nevinní. V první části procesu využili Čmejla, Diviš a Kraus práva nevypovídat. Obhájci tvrdili, že výpověď by mohla jejich klienty poškodit v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním v ČR.

Soud by měl obě části procesu spojit 24. června, na kdy jsou opět předvoláni Čmejla, Diviš a Kraus. Závěr líčení je plánován na 12. července.

Proces je vyvrcholením šestiletého vyšetřování, které zahrnovalo kolem 60 společností ve Švýcarsku, v Lichtenštejnsku, na Kypru, na britském ostrově Man a v dalších daňových rájích. Švýcarské úřady zablokovaly obžalovaným na stovce švýcarských účtů 660 milionů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun). Český stát dlouho otálel a nakonec nevyužil lhůty, ve které se mohl k jednání připojit jako žalující strana. Švýcarská prokuratura tvrdí, že pasivní přístup české strany se změnil začátkem roku 2012. Exmanažeři MUS byli pak obviněni loni v červnu i v ČR - ze zneužívání informací ve služebním styku.

Kontroverzní privatizace MUS začala v roce 1993 a většina údajných trestných činů se děla podle švýcarské prokuratury od roku 1997 „nejméně“ do roku 2007.