Z ruských obchodů mizí turecké zboží, ohroženy jsou i společné projekty

Turecká ambasáda v Moskvě po útoku davu nespokojených Rusů

Turecká ambasáda v Moskvě po útoku davu nespokojených Rusů Zdroj: ctk

Rusko reagovalo na sestřelení svého bojového letounu tureckou armádou posílením válečného arzenálu v Sýrii, fakticky zrušilo Turecko jako oblíbenou destinaci ruských turistů a pohrozilo blokádou vzájemných styků od fotbalu přes kuřecí maso po zemní plyn. Moskva ohlásila, že nehodlá s Ankarou válčit. Zprávu z tureckých zdrojů o chystané schůzce ministrů zahraničí nicméně ruská diplomacie dementovala s uštěpačnou poznámkou, že Ankara "toho namluvila už dost".

Ruská reakce nenechala turecké vedení na pochybách, že Kreml hodnotí úterní pád bombardéru Su-24 a smrt ruského pilota s veškerou vážností. Ruská armáda umístí na letecké základně Hmímím v Sýrii moderní protiletadlový raketový systém S-400, ruské bombardéry a bitevníky budou v Sýrii operovat pouze pod krytím stíhaček. Kromě toho se k syrskému pobřeží přiblíží ruský křižník Moskva. Ten může podle agentury TASS svými raketami odradit i letouny startující z turecké základny v Iskenderunu na jihovýchodě země.

Ruské ministerstvo zahraničí i prezident Vladimir Putin vyzvali ruské turisty, aby se Turecku vyhýbali. Do konce roku podle ruských médií ruské cestovní kanceláře nebudou prodávat zájezdy do tureckých letovisek. Bojkot může podle Moskvy přijít Turecko na stamiliony dolarů.

Turkish Stream, jaderná elektrárna i běžné zboží

List Kommersant informoval, že obětí chystaných ruských sankcí se může stát i plynovod Turkish Stream, jímž má proudit ruský zemní plyn do Turecka a dál do Evropy. Ohrožen je prý i projekt výstavby jaderné elektrárny, kterou má v Turecku vybudovat ruská společnost Rosatom. Podle ruských regionálních médií z obchodů živelně mizí turecké zboží, na černém seznamu je už jeden z velkých vývozců turecké drůbeže.

O odvolání svého velvyslance v Ankaře Moskva podle agentury TASS „zatím“ neuvažuje. Zprávu agentury Reuters z Ankary, že ministr zahraničí Sergej Lavrov se hodlá příští týden v Bělehradě setkat se svými tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem, Moskva ale sarkasticky dementovala. Je prý důkazem o tom, jak „pravdivé“ informace turecká strana vydává. „Namluvili toho už dost,“ vyjádřila se nediplomaticky mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

Vymlácená okna na abmasádě

V Moskvě mezitím tisícihlavý dav rozhořčených Rusů rozbil okna tureckého velvyslanectví. Policie podle očitých svědků jen přihlížela.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že jeho země si nepřeje eskalaci napětí, hájila jen svou vlastní bezpečnost. Řekl, že ruský vetřelec během pěti minut dostal deset varování. Až po sestřelení se podle Erdogana ukázalo, že letoun patřil Ruské federaci. Navigátor ruského letadla, který po katapultáži útok přežil, novinářům nabídl jinou verzi události: ruský letoun prý do tureckého prostoru nevnikl a žádné turecké varování nedostal.

Ruská státní agentura TASS v komentáři k úternímu incidentu napsala, že turecký útočník ze zálohy sestřelil „prakticky bezbranný“ ruský letoun. „Pak se turecká armáda uchýlila k otevřené lži o desaterém varování, která nemůže seriózní odborníky zmást. Turecké vládnoucí kruhy musejí pocítit, že k jaderné a raketové mocnosti, jakou je Rusko, se takto chovat nemohou,“ napsala agentura.