Za prací k nám přišlo jen 1508 Čechů, diví se Rakušané

Zdroj: kolaz E15

Od otevření pracovního trhu v květnu loňského roku přišlo do Rakouska za prací 9000 Maďarů a 5199 Poláků. Čechů jenom 1508, zjistilo rakouské Ministerstvo sociálních věcí. Z čísel také vyplývá, že tito východoevropané se v Rakousku ve skutečnosti příliš neusazují a za prací často "pendlují" přes hranice.

Ze zemí střední a východní Evropy, pro které se v květnu 2011 otevřel pracovní trh, přibylo na rakouském trhu 22.277 celkem zaměstnanců. Je to méně než se předpokládalo – odhady mluvily o 25 tisících. I 22 tisíc je ale nadsazené číslo, protože více než polovina východoevropanů za prací do Rakouska „dojíždí“ přes hranice ze své domoviny. To je případ hlavně Maďarů, kteří jezdí za prací do Vídně a dalších východorakouských měst ve spolkové zemi Burgenland.

Maďaři jsou s 9000 lidmi na prvním místě, následují Poláci, kterých přišlo 5199. „Jen pro srovnání: Čechů přišlo 1508,“ píše ve svém článku deník Standard.

Maďaři, Poláci nebo Češi většinou v Rakousku pracují v odvětví stavebnictví, turismu nebo skrz pracovní agentury – „tedy v odvětvích, které mají velké sezónní výkyvy,“ komentuje čísla z ministerstva Peter Huber z think-tanku Wifo. Jinými slovy, gastarbeiteři prací v Rakousku spíše přemosťují dočasnou fázi, kdy nemají práci v domovské zemi.

Nově příchozí příliš nezvýší podíl cizích státních příslušníků v Rakousku. V zemi žije 928 tisíc cizinců, z toho 40 procent občanů EU nebo Švýcarska, třetina pochází ze států bývalé Jugoslávie, 12 procent má turecký pas.

Také Německo počítalo s vyšším přílivem cizinců z členských států, které do EU vstoupili v květnu 2004. Podle posledních údajů DGB Nord z tohoto úterý přišlo od května do Německa za prací z těchto zemí jen 57 tisíc nových zaměstnanců. „To je méně, než jsme se báli že přijde a o mnoho méně potřebujeme,“ komentoval čísla šéf spolkového Úřadu práce Jürgen Weise. Pro východoevropany je Německo až druhou či třetí variantou, posteskli si Němci.