Za první prací chceme do Německa, říkají absolventi v Evropě

Vobočka německého koncernu Rohde & Schwarz, výrobce měřicí a vysílací techniky.

Vobočka německého koncernu Rohde & Schwarz, výrobce měřicí a vysílací techniky. Zdroj: ctk

Evropští manažeři, odborníci i mladí inženýři rádi odcházejí pracovat do Německa. V Německu v současné době chybějí technicky vzdělaní lidé a podle studie, je Německo mezi cizinci v Evropě nejoblíbenější.

Německo je tradičně oblíbené u inženýrů se severní a východní Evropy. Nyní, v době ekonomické krize, roste jeho obliba v celé Evropě. Ze studie, kterou zpracoval server Welt.de vyplývá, že polovina absolventů v Bulharsku, Dánsku, Švédsku, Švýcarsku a Maďarsku uvažuje o práci mimo svou vlast - a Německo je u nich v popředí zájmu.

V Rakousku, Finsku, Polsku, Rumunsku a České republice dokonce o odchodu uvažuje více než 60 procent absolventů - a v Rusku dokonce více než 70 procent. Úplně největší zájem o uplatnění v Německu nyní mají technici z jižní Evropy.

Jedná se o pozoruhodný obrat - ještě před pár lety bylo Německo mezi studenty v jižní Evropě velmi neoblíbené. Zejména kvůli obtížněji zvládnutelnému jazyku. Proto byli v Německu ve výhodě absolventi ze severu a středu Evropy, kde se Němčina vyučuje víc. Nyní se trend mění a zájem o německý jazyk roste i u mladých Špaňelů, Italů a Portugalců.

Německo pro řadu z nich zatraktivnila právě dluhová krize v eurozóně. Navíc pro techniky je Německo velmi lákavé kvůli atraktivitě zaměstnavatelů. Dobře známé značky jako například Porsche, BMW či Siemens, také hledají absolventy.

Přitažlivé Německo
Pro inženýry v Evropě, kteří jsou ochotní jít za prací do ciziny, je Německo na prvním místě. Následují ho Švýcarsko a Británie. Ve studii, která byla provedena v 24 zemích, 44 procent z inženýrů odpovědělo, že by si v nabídce evropských států vybrali Německo. Studie vznikla formou rozhovorů s více než 5000 studenty.