Záchranáři obnovili pátrání v troskách Concordie, kapitán přiznal chybu

Concordia

Concordia Zdroj: profimedia.cz

havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
12
Fotogalerie
Pátrání po dvacítce lidí, kteří jsou stále pohřešováni po ztroskotání výletní italské lodi Costa Concordia, po středečním přerušení pokračuje. Potápěči nejprve ráno informovali, že akce potrvá už jen 12 až 24 hodin, mluvčí záchranářů ale vzápětí ujistil, že o ukončení operace ještě rozhodnuto nebylo. Naděje na záchranu lidských životů je ale šest dní po havárii minimální. Rostou také obavy z ekologických dopadů. Kapitán lodi během výslechů připustil, že při manévrování chyboval.

Záchranáři přerušili pátrání po pohřešovaných ve středu ráno, protože vrak uvízlý na pobřežním útesu se začal pohybovat. Dnes se ale akce opět rozběhla.

„Záchranáři použijí malé nálože pro otevření dalších přístupových cest. Vstoupí do lodi a budou hledat další přeživší,“ uvedl mluvčí pobřežní stráže. Upřesnil, že potápěči se nyní zaměří na čtvrtou palubu, kde se lidé připravovali k evakuaci. Pátrání prý ale ztěžuje velmi špatná viditelnost.

Hrozí ekologické problémy

Italský ministr životního prostředí Corrado Clini varoval, že v důsledku očekávaného špatného počasí v příštích dnech hrozí, že loď sklouzne 50 až 90 metrů podél skalisek a může způsobit velkou ekologickou katastrofu. Vyzval firmu, které ztroskotaná loď patří, aby instalovala kolem plavidla vybavení na zastavení případně uniklého paliva.

Společnost SMIT uvedla, že je připravena odčerpat 2300 tun pohonných hmot, které jsou v postižené lodi a mohly by uniknout do moře. Tato operace má začít dnes a trvat nejméně dva týdny, ale mohou ji narušit očekávané silné vichry v oblasti.

ConcordiaConcordia | profimedia.czPotapěč vstupující do vraku lodi

Kapitán přiznal chybu při manévrování, další obvinění ale odmítá

Kapitán lodi Costa Concordia Francesco Schettino podle italského tisku vyšetřovatelům přiznal, že při manévrování u ostrova se dopustil chyby. Vysvětlil, že vyjel z plánované trasy a rozhodl se plout v blízkosti Giglia, aby pozdravil bývalého kapitána, který má dům na sousedním ostrově Tuscan. V minulosti prý už několikrát podobný manévr dělal, ale tentokrát nařídil příliš pozdě, aby loď zahnula.

„Navigoval jsem podle pohledu, protože jsem znal hloubky v té oblasti a už jsem ten manévr udělal třikrát nebo čtyřikrát. Tentokrát jsem ale nařídil obrat příliš pozdě a skončil jsem ve vodách, které byly příliš mělké. Nevím, jak se to stalo,“ uvedl podle BBC Schettino.

Kapitán ale odmítá obvinění, že úmyslně předčasně opustil ztroskotané plavidlo. Tvrdí, že při organizování evakuace cestujících spadl do záchranného člunu a vzhledem k velkému náklonu mohutné lodi se třinácti palubami se na ni už nemohl vrátit.

Schettinovi hrozí až 15 let vězení

Dvaapadesátiletý kapitán byl obviněn z několikanásobného zabití a předčasného opuštění plavidla, za což mu hrozí až 15 let vězení. V noci na středu byl na základě soudního rozhodnutí propuštěn z vazby a bylo mu nařízeno domácí vězení.

Výletní loď v hodnotě 450 milionů dolarů narazila v pátek večer na útes; nehoda se stala asi půl kilometru od ostrova Giglio a vyžádala si desítky zraněných a nejméně 11 obětí. Z nalezených jedenácti těl se zatím podařilo identifikovat dva Francouze, Itala a Španěla z řad cestujících a dva členy posádky - Peruánce a Maďara. Dále se hledá 21 osob, údajně včetně pětiletého italského děvčátka.