Zadlužená Itálie hledá, kde ušetřit. Prodá podíly v řízení letů a státní poště

Letadlo italské pošty Poste Italiane

Letadlo italské pošty Poste Italiane Zdroj: CC BY-SA 2.0: Laurent ERRERA; Wikimedia Commons

V rámci úspor se italská vláda rozhodla zprivatizovat podstatnou část státní pošty Poste Italiane a řízení letového provozu Enav. Postupně chce Řím rozprodat až 40 procent akcií pošty a 49 procent akcií řízení letů. Jde o součást širšího plánu, v jehož rámci chce Itálie získat během dvou let z prodeje státních podílů až deset miliard eur a snížit tím veřejný dluh země.

Prodej podílu v Poste Italiane by se měl odehrát v několika fázích a část akcií bude vyhrazena drobným akcionářům, včetně zaměstnanců pošty, kteří budou při prodeji zvýhodněni. Část akcií se prodá domácím a zahraničním institucionálním investorům, uvádí se v prohlášení vydaném po zasedání vlády.

Podíl v Enav by měla vláda prodat soukromým a institucionálním investorům. Podle agentury Reuters ale uvažuje také o přímém prodeji jedinému kupci prostřednictvím tendru.

Vláda už loni oznámila, že kromě pošty a řízení letů hodlá prodat státní podíly v energetické skupině ENI, v loděnicích Fincantieri a ve výrobci mikročipů STMicroelectronics. Itálie slibovala snižovat své rozsáhlé podíly ve velkých firmách již léta, donedávna v tom ale takřka nic neudělala. Až obavy z pádu do dluhové krize a zvýšený tlak Bruselu na snižování deficitu a dluhu letech přiměly Řím k úsporám.

Řím - Věčné město věčně před bankrotem
Symbolem zadlužené Itálie je hlavní město Řím, které se s finančními problémy potýká už mnoho let. Do dnešních dní metropole nastřádala dluhy ve výši 14 miliard eur. Italská vláda městu posílá finance na provoz už od roku 2008. V únoru letošního roku dostal Řím injekci ve výši 500 milionů eur (zhruba 13,6 miliardy korun), tedy dostatek na základní služby města na další rok.
Metropole s 2,6 miliony obyvatel má 25 tisíc zaměstnanců a dalších 30 tisíc lidí pracuje v jí vlastněných firmách. Vedení města tvrdí, že Řím by měl dostávat více peněz vzhledem k tomu, že je sídlem vládních úřadů a zajišťuje bezpečnostní opatření pro miliony turistů.

Ministr financí minulé vlády Fabrizio Saccomanni už dříve řekl, že prodej 40 procent pošty by mohl získat vládě až 4,8 miliardy eur. Poste Italiane je se 146 tisíci zaměstnanci jedním z největších zaměstnavatelů v zemi.

Itálie patří v posledních deseti letech v Evropské unii k zemím s nejslabším ekonomickým výkonem a nejvyšším zadlužením. Obavy z pádu do dluhové krize přiměly Řím k úsporám a reformám. Itálie se koncem loňského roku vymanila z nejhorší hospodářské recese od konce druhé světové války.