Žádné pravomoci banditům, Porošenko zruší Donbasu zvláštní status

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: CTK

Ukrajinský prezident Petro Porošenko hodlá v reakci na nedělní volby na Donbasu odebrat povstaleckým regionům rozsáhlé pravomoci, které jim přiznal zářijový zákon o zvláštním statusu území kontrolovaných separatisty. Zvolené orgány donbaských separatistů daly ve společném prohlášení najevo ochotu k dialogu s Kyjevem, pokud ukrajinské orgány projeví "rozumný přístup".

Podle zákona z poloviny září měla správa povstaleckých zón podléhat speciálnímu režimu, který měl trvat tři roky. Jeho základem měly být nové komunální volby plánované na 7. prosince. Zvolení zákonodárci nesměli být ze svých funkcí uvolněni a měli využívat poměrně rozsáhlých pravomocí, mezi nimiž bylo i vytváření dobrovolnických lidových milicí. Zákon povoloval využívání ruštiny v oblastech kontrolovaných separatisty.

Separatistickými volbami, které o víkendu uspořádali v Luhanské a Doněcké oblasti, ale vzbouřenci sami možnost rozšířené samosprávy vyloučili, uvedl Porošenko. Volby byly podle něj jasným porušením minských dohod z počátku září, které kromě zastavení palby, vytvoření nárazníkové zóny a výměny zajatců obsahovaly i závazek decentralizace a konání místních voleb uspořádaných podle ukrajinských zákonů.

Chceme od Kyjeva rozumný přístup, tvrdí separatisté

Podle prohlášení separatistů ale naopak nedělní volby mírový proces urychlí a povedou k politickému řešení, které odstraní nahromaděné rozpory. „Jsme ochotni pokračovat v dialogu, musí být ale rovnoprávný,“ uvádí se v prohlášení představitelů „lidových republik“. Povstalci prý chtějí podepsat dohodu s kyjevskou vládou, dodávat na Ukrajinu uhlí a zachovat hřivnu jako své oběživo. „Potřebujeme spolupráci v energetice, zemědělství, dopravě, ve vývozu,“ uvádí se v prohlášení.

Podmínkou je ale „rozumný“ přístup Kyjeva k nedělním separatistickým volbám a „skutečné, nikoli fiktivní uznání zvláštního statusu Donbasu“. Vzbouřencům prý jde o „zachování jednotného rusko-ukrajinského civilizačního prostoru,“ ale i o udržení jednotného hospodářského, kulturního a politického prostoru Ukrajiny.

Porošenko hodlá novou situaci projednat na úterní schůzi Rady národní bezpečnosti a obrany, vrcholného státního orgánu, který řídí operace proti donbaským separatistům. Pokud se separatisté k plnění minských dohod vrátí, je Porošenko ochoten odvolaný zákon znovu oživit. Bude obsahovat i ustanovení o rozpočtové decentralizaci, která dá Donbasu možnost uživit se z vlastních peněz. Postupně by podle prezidenta mohla na východě Ukrajiny vzniknout i svobodná ekonomická zóna se speciálním režimem obchodních vztahů s Evropskou unií a s Ruskem.

Tématem úterní schůze bezpečnostní rady bude podle Porošenka i posílení ukrajinské bojeschopnosti pro případ, že se situace bude oproti očekávání Kyjeva zostřovat.

V regulérních volbách jsme zvítězili, tvrdí Porošenko. Výsledky nejsou
Prezidentský Blok Petra Porošenka získal v nedávných ukrajinských parlamentních volbách podstatně víc mandátů, než kterákoli jiná politická síla. V provolání publikovaném na prezidentském webu to dnes oznámil sám Porošenko. Ukrajinská volební komise zatím konečné výsledky voleb nezveřejnila, podle neúplných statistik je v čele Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka a Porošenkův blok je až druhý.
Mimořádné volby, jejichž nutnost vyvolal únorový převrat, se na Ukrajině konaly už před víc než týdnem. Po sečtení 99,93 hlasů z obvodů, kde se volilo podle poměrného zastoupení ze stranických kandidátek, dnes komise oznámila, že na prvním místě je stále Jaceňukova Lidová fronta s 22,1 procenta hlasů následovaná Blokem Petra Porošenka s 21,8 procenta. Výsledky z jednomandátových obvodů, kde voliči hlasovali většinovým systémem, ale dosud zveřejněny nebyly.

Volby na Ukrajině vzbudily velmi opatrné naděje