Zadržení Poláci se přiznali k výbuchům v obchodech IKEA

Policie evakuovala všechny čtyři obchodní domy Ikea v České republice.

Policie evakuovala všechny čtyři obchodní domy Ikea v České republice. Zdroj: CTK/Dolezal Michal

Dva poláci zatčení pro podezření ze série výbuchů v několika obchodních domech obchodního řetězce IKEA se ke svým činům přiznali.

„Oba muži přiznali fakta a popsali okolnosti svého plánu,“ řekla ve čtvrtek agentuře AFP mluvčí Vratislavské prokuratury Elzbieta Czerepak. Oba muži jsou kvůli ochraně soukromí identifikováni pouze jako Adam K. a Mikolaj G. Jsou polské národnosti a oběma je 38 let. Czerepaková uvedla, že jednali z materiálních pohnutek.

Adam K. a Mikolaj G. 30. května nastražili časované nálože v obchodních centrech v Belgii, Francii a Nizozemí, které pak vybuchly. Další výbuch z 10. června v kuchyňském oddělení IKEA v Drážďanech zranil dva zákazníky. Druhého září policie evakuovala dvě pobočky IKEA v Praze a odstranila časovanou bombu předtím, než došlo k výbuchu. Policie dva muže z Gdyně ve věku 39 let zadržela v Kujavsko-Pomořanském vojvodství na severu země, když jeli autem. Byli prý naprosto překvapení.

Adam K. byl podle vyšetřovatelů úspěšným manažerem několika firem, ovládal několik jazyků a měl slušné technické i počítačové dovednosti. Mikolaj G. měl v trestním rejstříku záznam za pašování drog. Oběma mužům nyní hrozí až 12 let vězení, dodala Czerepaková.

Muži obchody sítě IKEA terorizovali od konce května do začátku září. Čeští pyrotechnici zjistili, že nálož by mohla zranit lidi v okruhu 40 až 50 metrů, byla rozhodně ze všech nejnebezpečnější,“ řekl dříve ČTK policejní mluvčí Mariusz Sokolowski. Bombu v Praze včas objevila ochranka obchodu s nábytkem, takže se nikomu nic nestalo.

Poté, co pachatelé položili nálož v obchodním domě na Zličíně, se poprvé ozvali vedení firmy IKEA. Přiznali, že všechny výbušniny nastražili oni a žádali šest milionů eur (přes 149 milionů korun) výkupného. Hrozili, že pokud peníze nedostanou, budou výbuchy i jinde. Do okamžiku, než na jejich konto přijde výkupné, chtěli každý den „úroky“ ve výši 10.000 eur denně.

Podle policie šlo o složitý případ, protože pachatelé se velmi snažili, aby za sebou nenechali „polskou stopu“, ani jednou si za cíl nevybrali obchod v Polsku. Po pražském atentátu muži o výkupné požádali z polského Dolního Slezska. Tehdy se poprvé ukázalo, že by stopa mohla vést do Polska.

Podle deníku Právo mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták sdělil, že jednu z klíčových informací, které přispěly k odhalení a zadržení dvojice Poláků, poskytli polským kolegům čeští detektivové ÚOOZ. Odmítl ale prozradit, o co konkrétně šlo.

Podezřelí využívali moderní zařízení, přejížděli tisíce kilometrů, maskovali se. Muži zákona u zadržených našli velké množství důkazů: laptopy, mobilní telefony, simkarty nebo latexové masky a paruky. V tomto maskování je zachytily kamery v obchodech, které terorizovali. „Tyto důkazy jednoznačně dokládají, že tito muži mají na svědomí výbuchy a že žádali výkupné,“ řekl v televizi TVN24 polský policejní prezident.