Zadržený střelec prý útočil sám, zbraně si chtěl obstarat v Praze

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik

Nor Anders Behring Breivik vypověděl, že oba páteční krvavé útoky v Norsku spáchal sám. K oběma se už dřív přiznal. Podle Breivikova právníka citovaného dnes agenturou AP byla motivem činu snaha změnit norskou společnost. Policie potvrdila 92 mrtvých při obou atentátech, 97 raněných a stále několik pohřešovaných. Existenci dalšího možného střelce stále nevyloučila.

Policejní komisař Sveinung Sponheim přes výpověď Breivika řekl, že policie stále ověřuje, zda kromě Breivika v mládežnickém táboře norských socialistů na Utöye nestřílela ještě jedna nebo víc osob. Sponheim také řekl, že se Breivik přiznal jak k pumovému útoku v Oslu, tak ke střelbě na ostrově, avšak nepřiznává se ke spáchání zločinu.

„Říká, že byl sám, ale policie musí vše, co on prohlašuje, ověřit. Z výpovědí některých svědků střelby usuzujeme, že si nemůžeme být jisti, zda tam byl jeden nebo více střelců,“ řekl komisař. Žádného dalšího podezřelého ale policie nezajistila. Sponheim přiznal, že několik osob je stále pohřešováno. Jejich přesný počet neuvedl.

Breivik má v pondělí stanout před soudem, kde se má projednávat prodloužení vazby a kde chce také své činy vysvětlit. Jeho právník Geir Lippestad v televizi NRK oznámil, že jeho klient chtěl útokem na norskou společnost docílit její změny.

Záchranáři zasahují po střelbě na ostrově UtoyaZáchranáři zasahují po střelbě na ostrově UtoyaZáchranáři zasahují po střelbě na ostrově Utoya

Cesta do Prahy kvůli zbraním

Na internetu přitom kolují výňatky z manifestu, v němž popisuje své přátele, motivaci a obsáhlé přípravy. Vyplývá z nich, že v srpnu 2010 byl ve fázi, kdy si chtěl obstarat zbraně a munici, a věnoval tomu několikadenní pobyt v Praze, zřejmě na přelomu srpna a září 2010.

Výbuch v Oslu stál život nejméně dvě osoby.Výbuch v Oslu stál život nejméně dvě osoby.|CTK/APVládní budovy v Oslu po výbuchu bomb

Nor vycházel jen z dokumentů a informací získaných po internetu a odjel do Prahy jako do ideálního místa, kde se dají nelegálně obstarat zbraně i drogy. Po pěti dnech prý ale zcela změnil názor a konstatoval, že by co do zbraní daleko líp uspěl v metropolích na Západě.

Druhého srpna 2010 Breivik napsal, že se připravuje odjet autem do Prahy a navázat tam kontakty, aby získal pušku AK-47, pistoli glock, granáty a pancéřovku, přičemž poslední dva druhy munice označuje za bonus.

„Praha je známá jako v Evropě možná nejznámější tranzitní bod pro nelegální zbraně a drogy,“ napsal. Věděl, že jeho kontakty s podsvětím v Praze nebudou bez rizika a chtěl je navázat prostřednictvím taxikářů nebo nevěstinců.