Zajistěte uprchlíkům bezpečnou cestu, žádají EU Lékaři bez hranic

Syrská rodina na cestě do Německa

Syrská rodina na cestě do Německa Zdroj: ctk/ap

Současný přístup Evropské unie k imigrační krizi situace nezlepšuje a často má přímo opačný účinek. V otevřeném dopisu evropským představitelům s titulem „Evropo, tvé hranice zabíjejí. Zajisti bezpečnou a legální cestu“ to uvádí humanitární organizace Lékaři bez hranic.

„Posíláme Vám dnes tento dopis společně se záchrannou vestou, která patřila jednomu z 15 tisíc lidí zachráněných Lékaři bez hranic na moři od letošního května.“ Tak začíná text adresovaný stálým zastoupením členských zemí EU a představitelům Švýcarska, Norska, Makedonie, Srbska a Evropské komise.

Podle organizace dosavadní kroky unijních zemí, které situaci běženců zlepšit, ve velké míře selhaly. „Některá opatření situaci dokonce zhoršila a nutí lidi volit nezákonné a nebezpečnější cesty. Lidé budou dál přicházet o život na moři, v přívěsech nákladních automobilů a v provizorních táborech, kde v srdci Evropské unie žijí v nepřijatelných podmínkách,“ upozorňují Lékaři bez hranic.

Právě nynější evropská politika „zastrašování“ imigrantů tak prý vede k tomu, že „předvídatelný a zvládnutelný příliv lidí“ se mění v lidskou tragédii.

Lékaři bez hranic své pracovníky vyslali do Řecka, Itálie, Makedonie a Srbska. „Všechna naše práce jen plní mezery vzniklé neschopností anebo neochotou států dostát své odpovědnosti,“ píše organizace.

Překážky běžence nezastaví

Řešením krize prý ale není posilování bariér na cestě do Evropy. „Lidé budou nadále přicházet bez ohledu na překážky. Nemají jinou možnost. Současná politika je s ohledem na situaci neudržitelná,“ uvádí se v dopisu. Prvotní pomoc by měl dostat každý příchozí bez ohledu na to, zda je legálním nebo nelegálním migrantem. O jeho právním statusu by se mělo rozhodnout až později.

Lékaři bez hranic proto volají po zajištění bezpečné cesty běženců do Evropy a sjednocení pravidel pro žadatele o azyl. Na vnějších unijních hranicích a podél migračních tras by měly vzniknout centra, kde je možné o azyl požádat. „Při příchodu by měla být lidem zajištěna rychlá registrace a dočasná ochrana. Musí být vytvořeny legální migrační cesty a všem nabídnuty důstojné přijímací podmínky,“ dodává organizace.

Kvóty nepomohou

Jak uvedla mluvčí české pobočky organizace Míla Janišová, tyto změny je třeba uskutečnit rychle i kvůli přicházející zimě. „I kdyby byl přijatý mnohem ambicióznější relokační mechanismus, než navrhuje (Evropská) Komise, nebudou mít lidé jinou volbu než riskovat život, aby se dostali do Evropy,“ řekla.

Lékaři bez hranic zachraňují imigranty z lodí ve Středozemním moři a působí i v uprchlických táborech v Itálii či podél takzvané balkánské cesty. Jen loni podle údajů organizace zemřelo při plavbě přes Středozemní moře přes 3400 lidí, za první čtyři měsíce se tato trasa vyžádala okolo 2500 obětí. Mezinárodní organizace pro migraci uvádí, že letos při cestě přes moře do Evropy zemřelo již 3840 lidí.

Ivo T. Budil: Migrace je pro Evropu historická příležitost