Záludné otázky v krymském referendu prý s Ukrajinou nepočítají

Demonstrace proti rozpadu Ukrajiny v krymském Simferopolu

Demonstrace proti rozpadu Ukrajiny v krymském Simferopolu Zdroj: ctk/ap

"Bojkujte ilegální referendum!" hlásá nápis během demonstrace v Simferopolu.
"Putin je okupant!" Demonstrace v Simferopolu proti referendu o připojení Krymu v Rusku
Ruská intervence na Krymu má své příznivce. Snímek je z demonstrace v Doněcku (10. března)
Přibližně tisícovka lidí se sešla v Moskvě, aby vyjádřila podporu ruské intervenci na Krymu. (10. března)
Účastník demonstrace ve městě Simferopol proti odtržení Krymu
6
Fotogalerie
Voliči v nedělním referendu o připojení Krymu k Rusku nebudou moci vyjádřit případný nesouhlas či přání zachovat status quo, kdy poloostrov je součástí Ukrajiny jako autonomní republika. Hlasovací lístek totiž údajně nepočítá s možností říci „ne“ ruské kontrole nad poloostrovem, jakkoli místní úřady označují referendum za příležitost, aby si lidé sami svobodně rozhodli o své budoucnosti.

Podle vzoru hlasovacího lístku první ze dvou otázek zní: „Jste pro sjednocení Krymu s Ruskem jako součásti Ruské federace?“. Druhá se pak ptá: „Jste pro obnovení ústavy z roku 1992 a postavení Krymu jako součásti Ukrajiny?“

Na první pohled se zdá, že druhá otázka skýtá možnost vyslovit se, aby poloostrov zůstal Ukrajině. Ale takové představě je ve skutečnosti krymský základní zákon z roku 1992, přijatý krátce po rozpadu Sovětského svazu a zakrátko rychle zrušený postsovětskou Ukrajinou, vzdálený. Dával totiž Krymu postavení nezávislé entity uprostřed Ukrajiny, se širokými pravomocemi vlastního sebeurčení i navazování vztahů s partnery dle vlastní libosti, a to včetně Ruska.

„S proruským sněmem, který se už vyslovil pro návrat Krymu do Ruska, druhá možnost nabízí jedině nepatrně delší cestu, než se poloostrov ocitne pod ruskou kontrolou,“ napsala agentura Reuters s odvoláním na analytiky.

Hlasovací lístek se voličů neptá, zda si přejí zachovat status quo. Voliči, kteří se rozhodnou nezúčastnit, nebudou mít na vyznění referenda žádný vliv. Výsledek určí jen to, jaké možnosti dá přednost většina z hlasujících.

Poloostrov v Černém moři býval po staletí pod ruskou vládou, než jej sovětský vládce Kremlu Nikita Chruščov v roce 1954 administrativně předal Ukrajině, která ale byla součástí Sovětského svazu. Předpokládá se, že místní Rusové, tvořící většinu krymské populace, zajistí v neděli očekávaný výsledek.

„Žijeme v historické době. Sevastopol rád naplní svůj sen o připojení k Rusku. Chci být součástí Ruska a nestydím se to říct,“ prohlásil Valerij Medveděv, předsedající místní volební komisi.