Zaměstnanci Amazonu v Německu opět stávkují. Nestačí jim platy

Sklad Amazonu v německém Grabenu

Sklad Amazonu v německém Grabenu Zdroj: Anna Vackova, E15

Pracovníci čtyř německých distribučních center amerického internetového obchodu Amazon vyhlásili další z řady stávek. Chtějí si vymoci zvýšení mezd a zlepšení pracovních podmínek. V Německu má firma celkem devět distribučních center a devět tisíc zaměstnanců.

Německo je pro Amazon druhým největším trhem za Spojenými státy. V sezoně se počet zaměstnanců zvyšuje o dalších 14 tisíc.

Podle odborového svazu Verdi se pondělní stávka dotýká center ve městech Bad Hersfeld, Lipsko, Graben a Rheinberg. Ve třech z těchto čtyř míst se uskutečnily stávky již v červnu, upozornila agentura Reuters.

Verdi požaduje, aby Amazon zvýšil mzdy zaměstnancům v distribučních centrech v souladu s kolektivními dohodami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Za poslední rok kvůli tomu zorganizoval několik protestních akcí.

Amazon však tento požadavek odmítá s tím, že jeho zaměstnanci jsou vlastně skladníci, a stahují se tak na ně kolektivní smlouvy pro odvětví logistiky. Jejich platy jsou podle firmy nad průměrem v tomto odvětví. Odbory si také stěžují na extrémní tlak na pracovní výkon, porušování pracovních podmínek a mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou, napsala agentura DPA.

U Dobrovíze se začalo stavět

Amazon tento měsíc zahájil stavbu skladu v Dobrovízi u Prahy. Dokončen má být v červenci příštího roku a práci zde má najít až dva tisíce stálých zaměstnanců a do tří let od otevření i dalších tři tisíce sezonních pracovníků.

Další sklad firma plánovala v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil. V Dobrovízi již v současnosti firma provozuje středisko vráceného zboží a plánuje další středisko vráceného zboží v průmyslové zóně v Pavlově.