Zaorálek: EU zřejmě nebude moci garantovat misi pro boj s ebolou

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: CTK

Je otázkou, zda EU jako celek dokáže dát unijní misi pro boj s ebolou dostatečné garance, že o ni bude v případě potřeby postaráno. Prohlásil to ministr zahraniční Lubomír Zaorálek s tím, že při pomoci africkým zemím zdůraznil především roli jednotlivých zemí EU. Německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier připomněl svá nedělní slova o možnosti vyslat do oblasti unijní civilní misi.

Zaorálek v odpovědi zdůraznil, že si podrobnosti Steinmeierova návrhu dnes teprve musí poslechnout. „Já se domnívám, že EU jako instituce nemá kompetence toto zorganizovat, protože není schopna ty garance poskytnout,“ podotkl český ministr zahraničí. Steinmeier v neděli v Berlíně hovořil o tom, že by unie měla podobnou reakci na epidemii, která si vyžádala už přes 4000 obětí, přinejmenším zvážit. Příliš detailů nenabídl, uvedl však, že podobná mise by zemím, které v oblasti reprezentovány nejsou mohla nabídnout „platformu“ například k vyslání lékařského personálu.

Zaorálek poznamenal, že Česko už nyní poskytuje humanitární pomoc, nemá ale k dispozici například letadla, kterými by případně mohlo své dobrovolníky z oblasti evakuovat. „Omezujeme se na ty možnosti, které máme. Dobrovolníci, to není to, co bychom zvažovali,“ dodal český ministr. Je podle něj otázka, zda je k vyslání dobrovolníků vybavena EU jako celek.

Co nejúčinnější balík pomoci

Šéfka evropské diplomatické služby Catherine Ashtonová zdůraznila potřebu těsné koordinace mezi členskými zeměmi i Evropskou komisí. Jde podle ní především o sestavení co nejúčinnějšího „balíku“ pomoci.

Unie v pátek oznámila dohodu s USA, která umožní případnou evakuaci zdravotnického personálu letadly Spojených států.

Ochotu o Steinmeierově návrhu hovořit dali při příchodu na jednání najevo například ministři zahraničí Polska Grzegorz Schetyna či Lucemburska Jean Asselborn.

Ebola zajímá západní státníky
Ebola, především pokračující epidemie v západoafrických Libérii, Sieře Leone a Guinei, se dostává do centra pozornosti evropských politiků s rostoucí intenzitou. Nyní už je velmi pravděpodobné, že se pokračující epidemií bude koncem týdne zabývat také evropský summit. Například britský premiér David Cameron o víkendu navrhoval zdvojnásobení částky, kterou na boj s nemocí unie vynakládá. V současnosti je to asi půl miliardy eur. Jednotlivé státy pomáhají i dalšími způsoby.