Zaorálek: Ukvapené jednání o brexitu by bylo nebezpečné

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: Anna Vackova

Snaha o rychlý "rozvod" Evropské unie s Británií a o urychlené nalezení vize dalšího směřování evropské integrace je sice pochopitelná, ale nebezpečná. V příspěvku uveřejněném v dnešním vydání listu The Financial Times to uvedl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle něj je dočasná nejistota lepší než špatná a nezvratná rozhodnutí. Část viny na výsledku hlasování v britském referendu nesou i evropské instituce, uvedl český šéfdiplomat.

Sedmadvacet členských zemí EU nyní podle Zaorálka čelí dvěma velkým výzvám: jednání s Británií, jehož výsledkem by mělo být blízké partnerství, a reforma evropského bloku, která by měla posílit jeho soudržnost a získat znovu důvěru občanů. „První úkol je velmi důležitý. Na druhém závisí existence (EU),“ napsal ministr.

Podle Zaorálka by nebylo správné dávat vinu za brexit pouze „lehkomyslnosti britských politiků a voličů“. Jde totiž podle něj jen o symptom hlubší krize důvěry uvnitř EU. Obavy, které britské voliče přiměly hlasovat pro odchod s unie, jsou přítomné i v jiných členských zemích, uvedl český ministr.

Část viny na brexitu nesou podle Zaorálka i evropské instituce, zvláště Evropská komise. Staly se totiž symbolem odcizení. „Místo, aby ochraňovaly evropskou jednotu, přispěly k rozdělení národů a k nedůvěře veřejnosti, obzvlášť kvůli své odpovědi na migrační krizi,“ uvedl Zaorálek, který v textu rovněž kritizuje předsedu EK Jeana-Claudea Junckera. Pod jeho vedením se komise stala zosobněním „technokratické elity odtržené od starostí veřejnosti“ v jednotlivých členských státech.

Zaorálek se v článku postavil proti návrhům, které se objevily záhy po britském referendu, aby se unie dál hlouběji integrovala. Česko podle něj podporuje užší spolupráci v oblastech, jako je obrana, bezpečnost, energetika, jednotný digitální trh či imigrace, a přeje si být v jádru této integrace. Ta by však neměla narušovat celkovou soudržnost EU.

Komise by měla v tomto procesu převzít vůdčí roli, neměla by ale zastupovat pouze tvrdé jádro, ale měla by působit jako zástupce všech zemí a sjednotitel. Jedině tak se dá podle Zaorálka zabránit dalšímu „rozvodu v evropské rodině“.

Česko musí v EU zůstat, odmítl Sobotka hlasy pro odchod
Premiér Bohuslav Sobotka odmítl hlasy, podle nichž by mělo Česko po vzoru Velké Británie vystoupit z Evropské unie. Česká republika je i kvůli hospodářským vztahům zemí, jejíž budoucnost je nutné vidět v unii, nikoli mimo ni, řekl Sobotka dnes před poslanci. Soudí také, že základní dvouletá lhůta nemusí stačit pro vyjednávání podmínek pro odchod Britů z unie. Jednání s Brity nezačnou podle premiéra dřív než na podzim, když odstupující britský premiér David Cameron nechal oficiální oznámení o vystoupení na svém nástupci.

Výsledek britského referenda označil Sobotka za závažné a zřejmě nevratné rozhodnutí. Všechny důsledky nedokážeme odhadnout, ani vyčíslit, uvedl. Evropská unie musí podle premiéra prokázat základní jednotu a stabilitu. „Britské rozhodnutí neznamená konec Evropské unie. Zbylých 27 zemí jasně potvrdilo, že má zájem v této unikátní spolupráci pokračovat,“ řekl.

„Pro budoucí uspořádání vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británií platí, že budeme hledat vyváženou dohodu, která nepoškodí naše ekonomické zájmy a která nepoškodí práva našich občanů,“ zdůraznil Sobotka. Podmínkou pro přístup Britů na evropský vnitřní trh musí podle něho být důsledné zachování čtyř základních svobod, tedy volného pohybu osob, služeb, zboží a kapitálu.

„A musí jednoznačně do budoucna platit, že naši občané, kteří žijí a pracují ve Velké Británii, budou mít stejné podmínky jako Britové, kteří pracují tady u nás v České republice,“ pokračoval Sobotka. V nejbližších nejméně dvou letech se podle něho nemění nic. Oficiálně žije na ostrovech zhruba 40 tisíc českých občanů, podle některých odhadů jich tam může být až dvojnásobek.

„Evropská unie nemůže zůstat stejná,“ uvedl Sobotka. Musí být podle něho přitažlivější, méně byrokratická a musí získat větší podporu občanů. Ministerský předseda se vyslovil taky pro posílení Evropské rady. „Změny v Evropské unii musí mít pod kontrolou členské státy,“ řekl. Není to podle něho úkolem Evropské komise. Lidé, kteří jsou pro rozklad unie, nenabízí žádnou jinou alternativu, dodal.