Zaorálek: V boji proti IS bychom měli zvážit spojenectví Íránu i Asada

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

V naléhavé situaci vyvolané působením hnutí Islámský stát (IS) na území Sýrie a Iráku je podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka třeba uvažovat o všech řešeních a spojencích. Vyloučena by tak podle něj neměla být ani komunikace a případná spolupráce s tak složitými partnery jako je Írán nebo režim prezidenta Bašára Asada v Sýrii.

Podle ministra je otázka, zda by Asad, považovaný dosud hlavně za součást složitého syrského problému, neměl být vnímán také nějakým způsobem jako součást jeho řešení, uvedl v rámci rozsáhlé konference více než 60 států protidžihádistické koalice organizované Spojenými státy.

„Měl jsem řadu poměrně kladných ohlasů. Což mnoho neznamená. Jen mi někteří ministři sdělili, že jim připadá, že uvažovat tímto směrem je dobré a nutné,“ poznamenal Zaorálek.

Ministr míní, že pokud by se Západu podařilo s Íránem uzavřít dlouhodobě vedená jednání o jeho jaderném programu, mohlo by to podpořit také spolupráci na řešení situace kolem IS a třeba i velkého množství uprchlíků v oblasti.

Teherán už pomáhá irácké armádě

Zapojení íránských letadel do bojů proti islamistům v Iráku potvrdil Pentagon. Írán součástí Američany podporované koalice není, jeho armáda ale pomáhá šíitským milicím i jednotkám irácké armády v pozemních bojích s ozbrojenci IS. Teherán údajně Bagdádu poskytl také své letouny Su-25.

Spojené státy útočí na cíle v Iráku ze vzduchu prakticky denně a do operací se zapojují i letecké síly řady dalších zemí, například Francie, Austrálie nebo Kanady.

„Bohužel opakovaně zaznělo, že těmi samotnými údery ze vzduchu není možné IS porazit,“ řekl Zaorálek. Země v oblasti si proto podle něj začínají uvědomovat potřebu budovat silné pozemní jednotky. Podle českého ministra byla jako jeden z prvků boje proti IS často zmiňována snaha rozkrývat toky financí této organizace.

Země podporují úsilí o likvidaci IS jiným způsobem, Česko například dodávkami munice kurdským bojovníkům. Kvůli konkrétním projektům se dnes Zaorálek sešel ke dvoustranným jednáním s některými svými partnery, včetně například Franka-Waltera Steinmeiera z Německa.

Rozsáhlá schůzka, které předsedal americký ministr zahraničí John Kerry, se odehrála v bruselské centrále NATO. Aliance jako taková se na boji s IS nepodílí, nabízí ale například Bagdádu obnovenou pomoc s výcvikem armády.