Západ nemá jednotný postoj k zásahu v Sýrii

Druhé největší syrské město Aleppo (Halab)

Druhé největší syrské město Aleppo (Halab) Zdroj: profimedia.cz

Praha Přestože se stále více hovoří o vojenské odpovědi na údajný vládní chemický útok v Sýrii, účast v případné protiasadovské koalici zatím zůstává nejasná. Od intervence nezrazují pouze Rusové, s nepopulárním a nejistým podnikem v různé míře váhají i členové NATO.

Jestřábem je především Turecko, které dění v sousední zemi znepokojuje dlouhodobě. Šéf britské diplomacie William Hague připustil zásah i bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN. Americký ministr obrany Chuck Hagel však později uvedl, že USA podniknou akci v souladu s mezinárodním společenstvím. Němci se staví nepříznivě k jakémukoli silovému řešení.

Většina státníků vyhodnocuje zpravodajství a čeká na důkazy. Například britský premiér David Cameron se rozhodl přerušit dovolenou, aby se doma poradil s bezpečnostními experty. Vzhledem k někdejšímu výroku amerického prezidenta Baracka Obamy o červené čáře, již představuje užití chemických zbraní, zřejmě rozhodující úlohu sehraje zpráva inspektorů OSN.

Rusko sice razantně vystupuje proti intervenci, ministr zahraničí Sergej Lavrov ale včera nechal Západu určitý prostor. „Nemáme v plánu vést válku s nikým,“ odpověděl na dotaz, co Moskva podnikne v případě, že dojde k útoku na vojenskou infrastrukturu v citlivé zemi.

Syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru pro list Izvestija řekl, že vojenský zásah je předurčen k neúspěchu. „Spojené státy čeká prohra stejně jako ve všech předchozích válkách, které rozpoutaly, počínaje Vietnamem až po přítomnost,“ prohlásil.

Zároveň popřel použití chemických zbraní. „Použije snad jakýkoli stát chemické či jiné zbraně hromadného ničení v místě, kde jsou rozmístěné vlastní síly? To se vzpírá základní logice,“ podotkl. Jeho tvrzení prověřují inspektoři OSN. Hovořili s pacienty a odebrali obětem vzorky. Během cesty na místo na jejich vozidlo stříleli neznámí útočníci, z agrese se vzájemně obviňují vláda s rebely.