Západ se o problémy Somálska nezajímá, tvrdí Erdogan

Somálsko letos zažilo nejhorší sucho za 60 let.

Somálsko letos zažilo nejhorší sucho za 60 let. Zdroj: wikimedia.org

Arogantní Západ by měl přestat ignorovat humanitární krizi v Somálsku a přispěchat s pomocí. Prohlásil to dnes na summitu Organizace pro islámskou spolupráci (OIC) v Istanbulu turecký premiér Recep Erdogan. Aliance slíbila, že hladovějící zemi pošle 350 milionů dolarů (5,9 miliardy korun).

„Pokud řídíte luxusní vůz, měli byste být dost velkorysí k lidem, kteří trpí hladem,“ řekl Erdogan. „Doufám, že úsilí (OIC) pohne spícím svědomím. Doufáme, že západní svět, který se rád chlubí svým příjmem na hlavu, projeví Somálsku podporu,“ dodal. OIC chce v nejbližší době vybrat částku přesahující 500 milionů dolarů.

Erdogan do Somálska zítra odcestuje v doprovodu celé své rodiny. Turecko ve východoafrické zemi otevře šest polních nemocnic a dodá 20 tun léků a deset tun potravin. Hospodářsky sílící Turecko zaspalo v boji o africké trhy a nyní ztrácí na Čínu či Brazílii, které se v oblasti výrazně angažují. Ankara proto na kontinentu otevřela několik nových velvyslanectví. Za Erdoganovy vlády se obchod Turecka s Afrikou výrazně rozrostl.

V Somálsku je hladem ohroženo 3,7 milionu lidí, podle britského ministerstva pro rozvojovou pomoc je 400 tisíc dětí v přímém ohrožení života. Británie dnes Somálsku slíbila další humanitární pomoc v hodnotě 29 milionů liber, celkově tak zemi poskytne přes 100 milionů liber.

Hladomor v Somálsku, důsledek klimatických změnHladomor v Somálsku, důsledek klimatických změn|reuters

Zemím takzvaného Afrického rohu, které letos postihlo nejhorší sucho za posledních 60 let, poskytnou na boj s hladomorem dalších 17 milionů dolarů také Spojené státy. Washington přitom do oblasti za celý letošní rok pošle pomoc v hodnotě přes půl miliardy dolarů.

Situaci v Somálsku komplikuje fakt, že centrální vláda bojuje s islamisty a nemá kontrolu nad celou zemí. Nejhůře postižené oblasti ovládají militanti z hnutí al-Šabáb, kteří brání tomu, aby se pomoc dostala k místním lidem.