Zástupce syrské opozice nevidí rozhovory o Sýrii optimisticky

ilustrační foto, Sýrie, boje,

ilustrační foto, Sýrie, boje, Zdroj: ctk

Šéf syrského opozičního vyjednávacího týmu Asad Zubí nevidí nadcházející mírové rozhovory o Sýrii optimisticky. Zubí se arabským médiím svěřil, že má pochybnosti ohledně posledních diplomatických kroků. Přitom prohlásil, že zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura opozici "nemůže klást podmínky", uvedla agentura Reuters.

Jednání měla začít již v pondělí, panují ale neshody ohledně toho, kteří zástupci opozice mohou do Ženevy dorazit. Syrští opoziční předáci mají dnes v Rijádu diskutovat o své účasti na jednání.

Konflikt v Sýrii, který trvá téměř pět let, si vyžádal již přes 250 tisíc obětí. Syrskou opozici a vládu se zatím nedaří přivést k jednacímu stolu. Rusko si nepřeje, aby se jednalo i s těmi opozičními zástupci, kteří jsou podle něho teroristy.

Naopak požaduje do rozhovorů zahrnout Kurdy kontrolující rozsáhlé oblasti na severu Sýrie. To pro změnu odmítá Turecko, podle kterého syrští Kurdové úzce spolupracují s tureckými Kurdy zejména ze Strany kurdských pracujících (PKK), proti níž vede Ankara již několik měsíců bojové akce.

Kurdská otázka

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes prohlásil, že bez účasti syrských Kurdů budou mírové rozhovory mezi syrskou opozicí a vládou bezvýsledné. Přítomnost kurdských zástupců u jednacího stolu naproti tomu dnes „kategoricky“ odmítl turecký premiér Ahmet Davutoglu. Hlavní sunnitské arabské opoziční skupiny se ale jednání nechtějí účastnit, dokud si nebudou moci své delegace určit samy.

Zástupci syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), která bojuje na severu Sýrie i proti Islámskému státu, dnes oznámili, že očekávají, že i oni budou do Ženevy pozváni. Uvedl to jeden z vůdců PYD Sálih Muslim. Kurdské milice YPG jsou jedním z nejdůležitějších spojenců západní koalice v Sýrii. Ankara je ale považuje za spřízněné ze zakázanou PKK, kterou na seznamu teroristických organizací vede nejen Turecko, ale i Spojené státy a EU.

Syrská opozice rovněž několikrát zopakovala, že rozhovory nemohou začít, dokud trvají letecké nálety a dokud syrská vláda obléhá povstalecká území a drží vězně z řad rebelů. Tyto požadavky jsou zahrnuty v prosincové rezoluci Rady bezpečnosti OSN.

Staffan de Mistura v pondělí naznačil, že snad bude moci pozvánky na mírová jednání rozeslat dnes; odložené rozhovory by pak mohly začít v pátek 29. ledna. Americký ministr zahraničí John Kerry již dříve uvedl, že je lepší jednání o pár dní odložit, než aby se hned na začátku veškeré úsilí zhroutilo.