Zátah proti pašerákům lidí do EU začne v příštích týdnech

Uprchlíci z Libye, kterým se podařilo dorazit k italské pevnině (20. dubna 2015)

Uprchlíci z Libye, kterým se podařilo dorazit k italské pevnině (20. dubna 2015) Zdroj: CTK

Silová operace Evropské unie proti pašerákům lidí ve Středozemním moři by mohla začít v příštích týdnech. Novinářům to dnes řekla šéfka Evropské diplomacie Federica Mogheriniová při příchodu na společné jednání ministrů obrany a zahraničí evropské osmadvacítky. Právě ti by dnes mohli dát plánu zelenou.

Návrh na tvrdý postup vůči plavidlům, která pašeráci používají k převážení tisíců lidí přes Středozemní moře na území evropských zemí, je součástí evropské reakce na sílící migrační vlnu. Dnešní rozhodnutí zástupců členských zemí spustí konkrétní plánování operace; k jejímu startu bude potřeba další politické rozhodnutí. Evropští činitelé dříve naznačovali, že konečné souhlas by mohl dát summit EU chystaný na konec června.

Česko s evropskou operací souhlasí, prohlásil Zaorálek

Podle českého ministra zahraničí Praha dnes „první ano“ podpoří. Česko souhlasí s evropskou operací, která by situaci na moři monitorovala a případně zachraňovala lidské životy mimo teritoriální vody Libye. „Další kroky budou vázány na příslušné mezinárodněprávní pokrytí, třeba formou rezoluce OSN,“ podotkl Lubomír Zaorálek.

Mogheriniová a členské země se zároveň snaží získat souhlas Rady bezpečnosti OSN s operací. Podle šéfky diplomacie EU by dnešní rozhodnutí příslušných evropských ministrů mohlo tuto snahu podpořit.

NATO: Teroristé se mohou snažit infiltrovat do Evropy přes migrační vlny

Rozhodnutí podniknout námořní operaci EU dnes uvítal také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který byl na jednání pozván. „Neexistuje žádost o nějaký konkrétní příspěvek aliance,“ poznamenal při příchodu. Upozornil, že jednou částí problému může být případná snaha teroristů inflitrovat se na evropské území právě v rámci stávající migrační vlny.

Podle diplomatů má nyní plán evropské námořní operace celkem tři fáze. První je hlídkování v mezinárodních vodách, které souhlas OSN nepotřebuje. Další jsou zásahy vůči lodím v mezinárodních vodách a třetí operace v teritoriálních vodách určité země, za daných okolností nejspíše Libye. V takovém případě je potřeba souhlas Rady bezpečnosti či samotného dotčeného státu.

Mogheriniová dnes uvedla, že EU se stále snaží o spolupráci s libyjskými úřady. To je však složité v situaci faktického bezvládí a občanské války v zemi, kde se OSN snaží o zprostředkování a udržení křehkého dialogu. Některé země EU však zřejmě i v případě libyjského souhlasu zatím před podobnými operacemi žádají souhlas OSN.