Zboží za sex. Mírové jednotky OSN nepomáhají nezištně, tvrdí zpráva

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Příslušníci mírových jednotek Organizace spojených národů (OSN) pravidelně vyměňují zboží za sex s lidmi v zemích, kde by měla OSN pomáhat. Organizace přitom podobné vztahy zakazuje. Stovky žen na Haiti či v Libérii kvůli hladu, chudobě a vylepšení životní úrovně nabízejí svá těla, ukázala zpráva, kterou vypracoval Úřad vnitřní dozorčí služby (OIOS). Za své služby jsou ženy odměňovány penězi, šperky, parfémy, oblečením, mobilními telefony a dalšími věcmi.

Zpráva hovoří o 480 případech sexuálního vykořisťování a zneužívání v letech 2008 až 2013. V asi třetině těchto obvinění figurovaly děti, uvedla zpravodajská stanice BBC.

„Důkazy ze dvou zemí, kde operují mírové jednotky, ukazují, že výměnný sex je docela běžnou praxí, která je na misích často podhodnocována,“ píše se ve zprávě datované 15. května. OSN má v současnosti 125 tisíc vojáků, policistů a civilistů nasazených v 16 operacích po celém světě.

„Počet rozdaných kondomů spolu s počtem osob, které podstupují dobrovolné poradenství a tajné testy na HIV… naznačuje, že sexuální vztahy mezi pracovníky mírové mise a místní populací jsou běžnou záležitostí,“ dodává zpráva.

Podkopaná důvěryhodnost

OSN přitom v dokumentu vydaném v roce 2003 zakázala výměnný sex u členů mírových jednotek s tím, že tato činnost podkopává důvěryhodnost organizace v oblastech, kde působí.

K největšímu počtu případů dochází údajně na misích v Demokratické republice Kongo, v Libérii, na Haiti a v Jižním Súdánu. V roce 2014 bylo vzneseno 51 obvinění proti členům mírových jednotek souvisejících se sexuálním vykořisťováním a zneužíváním, o rok dříve to bylo 66. Vyšetřit tato obvinění je zodpovědností států, které své vojáky a policisty do misí vysílají.

Jak se píše ve zprávě, před rokem vyzpovídali vyšetřovatelé 231 osob na Haiti, které uvedly, že měly výměnný sexuální vztah s příslušníkem mírových jednotek.

V případě, že došlo k nezaplacení za služby, některé z žen zabavily příslušníkům jednotek jejich identifikační odznaky a hrozily, že jejich nevěru zveřejní na sociálních sítích

„Vesnické ženy uváděly, že spouštěčem pro jejich chování byl hlad, nedostatečné přístřeší, nedostatek prostředků na péči o dítě, léků či vybavení domácnosti,“ uvedla zpráva. Ženy ve městech zase dostávaly lepší boty, mobilní telefony, notebooky, parfémy či peníze.

„V případě, že došlo k nezaplacení za služby, některé z žen zabavily příslušníkům jednotek jejich identifikační odznaky a hrozily, že jejich nevěru zveřejní na sociálních sítích,“ říká zpráva. Jen sedm z dotazovaných osob vědělo o politice OSN, která zakazuje sexuální vykořisťování.

Ani jedna nevěděla, že u mise existuje speciální telefonní linka, kde je možné podobné chování nahlásit. Kolik členů mírových sil se na těchto aktivitách podílelo, nebylo jasné.