Zdraví před ekologii. Koronavirus probudil byznys umělých hmot z klinické smrti

Mikroorganismy konzumující mořské řasy mohou být využity k výrobě biologicky odbouratelných plastů

Mikroorganismy konzumující mořské řasy mohou být využity k výrobě biologicky odbouratelných plastů Zdroj: MichaelisScientists, CC BY-SA 4.0

Mikroorganismy konzumující mořské řasy mohou být využity k výrobě biologicky odbouratelných plastů
Mikroorganismy konzumující mořské řasy mohou být využity k výrobě biologicky odbouratelných plastů
Životnímu prostředí škodí velké firmy i jednotlivci.
Mutantní enzym „požírá“ plastový odpad. Otevírá se tím cesta k mnohem účinnější recyklaci
plasty z chitosanu
7
Fotogalerie

Požadavky na vyšší hygienu kvůli šíření nemoci covid-19 podporují prodej v současnosti neoblíbených plastů jako polystyrenu, protože spotřebitelé místo ekologie dávají přednost tomu, aby neonemocněli. 

Pro odvětví umělých hmot, které bojovalo s poklesem poptávky, je oživení vítanou úlevou. Německá společnosti Ineos Styrolution a americká Trinseo zažívají dvouciferný procentní růst poptávky z potravinářského průmyslu a zdravotnictví, píše agentura Bloomberg.

"Vůbec jsme nečekali, že něco takového přijde," řekl generální ředitel Styrolution Kevin McQuade, jehož firma je největším výrobcem polystyrénu na světě.

Vysoká nakažlivost koronavirem donutila vlády po celém světě přerušit výrobu v továrnách a nařídit obyvatelům zůstat doma. I to bylo velkou vzpruhou pro výrobce plastů. Americké ministerstvo vnitřní bezpečnost dokonce označilo výrobu některých materiálů na jedno použití za zásadní důležitou infrastrukturu. New York, který je jedním ze států nejvíce zasažených koronavirem, patří mezi státy, které odložily zákaz plastových tašek.

Výrobcům polystyrenu pomáhají také nízké náklady způsobené propadem cen ropy, upozornil generální ředitel Trinseo Frank Bozich. Dodal, že plastové obaly jsou nejvhodnější pro hygienickou a bezpečnou dodávku potravin.

Ročně se po celém světě vyrobí asi 15 milionů tun polystyrenu. Tento materiál se široce používá v automobilech a nemocničních ventilátorech, ale také pro výrobu kelímků na kávu a obalů pro potraviny, které lidé nechtějí konzumovat na místě, ale vzít si je s sebou.

Rozkvět konzumní kultury v 50. letech minulého století výrazně zvýšil poptávku po kelímcích na jedno použití a vedl k rozšíření polystyrenu. Pak ale přišel odpor ekologů, který nabral na síle v posledních několika letech, a mnoho firem se rozhodlo upřednostnit nákupní tašky na více použití či prodej kávy do vlastních hrnků.

Podle ředitelů firem Trinseo a Styrolution je koronavirus příležitostí pro výrobce polystyrenu, a je potřeba, aby tyto firmy ukázaly, že je také recyklovatelný a že existují systémy jeho třídění a sběru. Obě firmy pracují na depolymerizaci, kdy se materiál štěpí na molekuly, aby se z něj znovu vytvořil polymer vhodný pro přímý kontakt s potravinami.

"Hodnota, kterou mají obaly pro bezpečnost potravin, byla někdy přehlížena," dodal generální ředitel finského výrobce obalů Huhtamaki Oyj Charles Héaulmé. "Je jasné, že je zde problém s plastovým odpadem, ale existují obrovské výhody, které nemají alternativy." Nicméně současná nálada podporující plasty bude podle něj zřejmě jen dočasná, protože až skončí koronavirová krize, znovu se vrátí výzvy k akcím, které mají zabránit změnám klimatu a znečištění oceánů.

Ředitel jihoafrické společnosti Nampak Erik Smuts předpovídá, že současný trend zájmu o plastové obaly přetrvá mezi těmi, jejichž disponibilní příjem se nejvíce sníží, zvláště pokud pandemie vyvolá recesi. "Jednou z výhod plastů je to, že jsou levné. Pokud se sníží disponibilní příjmy spotřebitelů, je zde riziko, že se vrátí zpět ke starým, špatným zvykům, což by mohlo zahrnovat i plast na jedno použití.