Zdravotní problém: němečtí lékaři předepisují dětem obrovské množství léků

Léky

Léky Zdroj: profimedia.cz

Spotřeba antipsychotik, tedy léků, které při dlouhodobém užívání potlačují bludy, halucinace či neklid, u německých dětí výrazně vzrůstá.

Děti a dospívající v Německu polykají příliš mnoho antipsychotik. Od roku 2005 do roku 2012 množství dětem předepsaných léků pro vážné duševními poruchy celkově vzrostlo o 41 procent, u některých novějších preparátů se jedná dokonce o nárůst 129 procent. Vyplývá to z údajů, které uveřejnily německé zdravotní pojišťovny.

Ze studie, kterou si pojišťovny nechaly vypracovat, vyplývá, že počet psychických poruch u německé mládeže neroste, ale v posledních letech se výrazně změnily způsoby léčby ve prospěch medikamentů. Autoři studie z brémského výzkumného ústavu vyslovili nad tímto trendem znepokojení. Spotřeba léků je podle nich nepřiměřeně vysoká nejen u dětí, ale ve všech věkových kategoriích.

Pro příklad, každý třetí německý senior nad 65 let podle zprávy denně spolkne pět přípravků. U lidí nad 80 let je to dokonce každý druhý. Celková čísla jsou ještě vyšší - v průměru muži nad 65 let užívají za den 7,3 prášku a ženy 7,2.

Lékaři se domlouvají s farmaceuty

Na vině enormní spotřeby léků v Německu je podle autorů studie malá transparentnost léčebných metod a úzká spolupráce praktických lékařů s lékárníky a farmaceutickými koncerny. „Pokud bychom měli rozšířené elektronické zdravotní karty, elektronické předepisování léků a elektronické zdravotní záznamy, byla by léčba mnohem transparentnější a tím i finančně méně náročná, píše se ve studii zdravotních pojišťoven. Podle nich je navíc řada seniorů na lécích závislá. „Lékaři medikamenty zřejmě mnohdy předepisují jen proto, aby se zabránilo trýznivým abstinenčním příznakům,“ uvádí studie.