Žebříček pesimismu: před Maďary jsou jen Řekové

Maďarsko, demonstrace

Maďarsko, demonstrace Zdroj: CTK

Postoj Maďarů k nazírání na vlastní budoucnost se za pouhé dva roky pronikavě změnil – a to k horšímu. Zatímco ještě na konci roku 2010 počítaly více než čtyři pětiny dotázaných pro následující rok s nárůstem svých platů, v současné době na takové optimisty připadá jen 45procentní podíl.

Tak vypadá jeden ze základních údajů, které ve 32 zemích po celém světě zkoumala společnost Randstad Workmonitor. V samotném Maďarsku se do průzkumu zapojilo téměř pět tisíc lidí, kteří museli splnit podmínku, že v zaměstnaneckém poměru odpracují alespoň 24 hodin týdně.

Maďaři jsou pesimističtější také ve svých očekáváních třináctého platu. Zatímco ještě loni vyplacení tohoto bonusu očekávalo čtrnáct procent odpovídajících, v současnosti jich je už jen dvanáct procent. Výkonný ředitel společnosti Randstad Hungary Sándor Baja vysvětluje, že v průzkumu zjištěné údaje pravděpodobně odrážejí pohled zaměstnanců na hospodářskou situaci svého vlastního chlebodárce. Většina, přesněji celých šedesát procent respondentů, se domnívá, že finanční postavení firmy se nezlepší ani v letošním roce, tedy jen málokdo bude moci usilovat o zvýšení platu, dodává Baja.

Nejvšeobecnější otázka průzkumu společnosti Randstad Workmonitor se týkala celkových hospodářských vyhlídek. Ukázalo se, že se zhoršením situace počítá 78 procent zaměstnanců, přičemž 94 procent míní, že maďarská ekonomika je ve špatné kondici už nyní.

Na základě tohoto údaje vícero médií konstatovalo, že Maďarsko se v evropské soutěži o nejpesimističtější zemi řadí hned za Řecko. Růst hospodářství je možný podle třinácti procent Maďarů – očekává ho přitom 22 procent Slováků, 28 procent Poláků a 48 procent Němců.