Zelení: Ikea nedaní zisky z licencí, státy přišly o miliardu eur

IKEA

IKEA Zdroj: E15

Nábytkářský řetezec Ikea se potýká s dalším skandálem ohledně vyhýbání se daním. Před rokem jej spolu s Applem či Amazonem odhalilo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ) jako jednu z firem spadajících pod výhodný lucemburský daňový režim, nyní frakce Zelených v Evropském parlamentu zveřejňuje výsledky analýzy, podle níž se firmě daří optimalizovat své zisky z licenčních poplatků od jednotlivých prodejen. Rozpočty zemí Francie či Německa přicházejí o desítky milionů eur ročně.

Za posledních šest let firma ve státech EU optimalizovala svou daňovou zátěž celkem o více než miliardu eur (27 miliard korun). Ikea ke svému prospěchu využívá daňové zákony nejen zmíněného Lucemburska, ale také Nizozemska. Právě tam sídlí společnost Ikea Systems BV, přes kterou řetězec vybírá od prodejen v jednotlivých zemích licenční poplatky ve výši tří procent zisku. Až následně tyto částky převádí na společnost Interogo Finance SA registrovanou v Lucembursku.

Nizozemská legislativa je z pohledu firmy výhodná, protože v rámci ní příchozí ani odchozí licenční poplatky či úroky nepodléhají zdanění. Tímto mezikrokem lze podle analýzy výrazně snížit daňovou zátěž v zemích, kde zisky vzníkají. Například francouzský rozpočet tak jen v roce 2014 přišel o 24 milionů eur (580 milionů kroun). Z evropských států ale na této optimializaci v uvedeném roce nejvíce tratilo Německo, přišlo o 35 milionů eur (845 milionů korun).

„Ikea je jen dalším příkladem nadnárodní společnosti, která se ve velké míře vyhýbá svým daňovým povinnostem,“ uvedla frakce Zelených pro agenturu Bloomberg. „Naléhavě se tak ukazuje, že je potřeba změnit evropský právní rámec umožňující tyto praktiky,“ dodala.

Jak se jednotlivé části světa podílejí na ziscích Ikey:Jak se jednotlivé části světa podílejí na ziscích IkeyJak se jednotlivé části světa podílejí na ziscích Ikey | Evropska frakce Zelenych

„Komise tuto zprávu a její zjištění zaregistrovala a podrobně je přezkoumá,“ uvedla mluvčí Evropské komise Vanessa Mocková. IKEA se podle serveru CNN proti obviněním vzneseným ve studii brání. „Platíme daně zcela v souladu s národními i mezinárodními daňovými pravidly,“ uvedla firma.

Podle agentury Bloomberg je přesunování zisků s cílem snížit daňovou zátěž běžnou praxí nadnárodních společností působících v Evropě.

Loni na podzim vyšlo díky Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ) najevo, že společnosti jako Apple, Pepsi či Amazon uzavřely s Lucemburskem dohodou o výhodném režimu zdanění. Posledně jmenovaná firma slíbila, že začne své zisky danit v zemích, kde vznikají.