Zeman: Evropská pomoc Ukrajině může skončit v rukou oligarchů

Prezident Miloš Zeman ve Štrasburku

Prezident Miloš Zeman ve Štrasburku Zdroj: ctk

Tvrdými podmínkami by měla být podle prezidenta Miloše Zemana vázána případná pomoc Evropské unie Ukrajině. Podle něj by v současné době tato pomoc skončila v kapsách oligarchů.

Zeman zopakoval, že o sestavení vlády mohou rozhodovat jedině občané ve svobodných volbách. „Kdyby nyní Evropská unie poskytla pomoc Ukrajině, skončí v černých dírách, v kapsách oligarchů. Pokud bude poskytnuta po svobodných volbách, bude to muset být pomoc vázána na velmi tvrdé podmínky. Pokud Ukrajina skutečně cítí přináležitost k Evropě, měla by akceptovat určité oběti, které jí toto přidružení v prvních pěti deseti letech přinese,“ řekl Zeman s tím, že jde například o výrazné zdražení energií.

O pomoci Ukrajině jednaly ve čtvrtek v Bruselu špičky států EU. Český premiér Bohuslav Sobotka výsledek jednání označuje za dobrý, vyslal prý jasný podpůrný signál Ukrajině. „Současně byl vyslán jasný vzkaz směrem k Ruské federaci, v tom smyslu, že EU pokládá za nepřijatelné, aby Rusko zasahovalo do suverénních práv sousedního státu a snažilo se nějakým způsobem využít situace na Krymu k tomu, aby na úkor Ukrajiny rozšířilo svoje území,“ uvedl Sobotka.

Zeman již ve středu uvedl, že je přesvědčen o tom, že by se na Ukrajině měly co nejdříve konat svobodné volby, nejlépe pod dohledem a s plnou kontrolou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Česká republika by měla na Ukrajinu v této souvislosti podle něj vyslat své pozorovatele. Důvodem je podle něj riziko jejich falšování.

„Byl jsem na Ukrajině krátce před revolucí, Janukovyč veřejně slíbil, že podepíše asociační dohodu s Evropskou unií. Najednou svůj původní názor změnil a odmítl dodržet svůj slib. Na tomto případu jde vidět, co se stane, když politici neplní své sliby,“ dodal Zeman.

V souvislosti s událostmi Krymu připomněl dnes Zeman dění v Kosovu v minulosti. „Chtěl bych upozornit na fakt, na který někteří z nás už dávno zapomněli. Existuje tady historický precedens odtržení části suverénního státu od tohoto státu a to vzdor rezolucím Rady bezpečnosti Organizace spojených národů. Ten precedens se jmenuje Kosovo. Veřejně jsem vystupoval proti odtržení Kosova, kritizoval jsem, že Česká republika uznala nezávislost Kosova a nyní svým způsobem sklízíme plody, které jsme zaseli. Bylo by pokrytecké tvrdit, že nezávislost Kosova je v pořádku a nezávislost Krymu je nemožná. Musíme každému měřit stejným metrem,“ řekl Zeman.