Zeman v Izraeli: Podmínkou stěhování ambasád je mír na Blízkém východě

Šimon Peréz a Miloš Zeman

Šimon Peréz a Miloš Zeman Zdroj: CTK/AP

Podmínkou přestěhování zahraničních ambasád v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma je ukončení blízkovýchodního mírového procesu a výstavba rezidenční čtvrti pro diplomaty. V Jeruzalémě to řekl prezident Miloš Zeman. Hlava státu se nedávno vyslovila pro přesunutí českého velvyslanectví do Jeruzaléma. Zemanovo prohlášení vyvolalo kritiku ze strany palestinského vedení. Ke kritikům se dnes přidala Organizace islámské spolupráce (OIC).

Prezident Zemen si nedávno přečetl prohlášení bývalého izraelského premiéra a někdejšího starosty Ehuda Olmerta Jeruzaléma, který uvedl, že by město pro stěhování diplomatických kanceláři nemělo dostatek prostoru. Podle Zemana prý Olmert uvedl, že by to pro Jeruzalém byla pohroma.

„Podmínkou pro přestěhování naší ambasády není jenom ukončení mírového procesu, ale také výstavba rezidenční čtvrti v Jeruzalémě pro budoucí velvyslanectví,“ řekl novinářům Zeman po návštěvě památníku holocaustu Jad vašem. Radním města přeje, aby pro novou městskou část vybrali opravdu dobrého architekta. „Aby se tato čtvrť nepodobala bruselsko-evropské architektuře,“ řekl ke stěhování ambasády Zeman.

Zemanův návrh dnes kritizoval generální tajemník OIC Akmeleddin Ihsanoglu, který ho označil za nebezpečný, porušující mezinárodní právo a podkopávající nezadatelná práva palestinského lidu. Generální tajemník obdržel v dané věci sdělení od palestinského ministra zahraničních věcí Rijáda Málikího, uvádí se v prohlášení OIC.

Zeman, který v neděli odletěl do Izraele na několikadenní návštěvu, o přání přesunout ambasádu hovořil 30. září v Hradci Králové při zahájení tradičních Dnů pro Izrael. O několik dní později jej za to kritizoval člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát, který českému prezidentovi zaslal osobní dopis datovaný 5. října.