Země Draka se chce více otevřít světu

Čínský číšník

Čínský číšník Zdroj: profimedia.cz

Necelé dva měsíce po převzetí vlády nad druhou největší ekonomikou světa začíná být znát rukopis nového čínského vedení. Zatímco předchozí administrativa cílovala osm procent a pravidelně hlásila lepší výsledky, nový prezident Si Ťin-pching a jeho tým se zřejmě spokojí s pomalejším posilováním.

Podle některých expertů z londýnské City to naznačila i reakce na výsledek prvního čtvrtletí. Čínský HDP se navýšil o 7,7 procenta. „Peking prostě začíná akceptovat pomalejší růst,“ říká Miranda Carr, vrchní čínská analytička konzultantů investiční banky NSBO.

Jak dodává, zpomalení je vedlejším produktem transformace, kterou země prochází. Na jejím konci má být ekonomika opírající se do značné míry o domácí spotřebu. Podobně jako Carr se proto i další experti ze City shodují na tom, že Čína napříště půjde cestou pomalejšího růstu, nižší inflace a minimálních stimulů. Růst by místo dopingu ze státní kasy mělo živit mimo jiné odstranění byrokratických překážek, šedých zón a snaha ekonomiku liberalizovat a posilovat její domácí základy.

„Asi nikdo nečekal, že nové vedení vystoupí proti korupci tak razantně,“ popisuje Carr další z významných počinů nové vlády Si Ťin-pchinga a dodává, že bylo zajímavé sledovat, jak se tento krok projevil v oficiálních statistikách. Zisky exkluzivních restaurací poklesly, lahví drahého alkoholu se prodalo méně a žraloků je zřejmě díky dodržování zákazu podávat polévku z jejich ploutví více.

Čína tak může ve druhém čtvrtletí v porovnání s prvním ještě zpomalit. Částečně právě kvůli tomu, že se zpřetrhají některé penězovody, kterými do ekonomiky přicházely peníze ze světa šedých financí. Částečně kvůli korekci oficiálních exportních statistik. Ty se podle názoru většiny znalců dočkaly v prvním čtvrtletí jistého nadhodnocení. I tak ale ekonom UniCredit Bank Erik Nielsen říká, že statistikám víceméně věří. „Pokud nemám čísla, kterým mohu věřit, pak jako ekonom nemám (o Číně) co říci,“ dodává pragmaticky s tím, že ho zatím nikdo o nějaké masivní manipulaci nepřesvědčil.

Země Draka by ve druhém čtvrtletí nejspíš mohla posílit o 7,5 procenta HDP, což je i nadále výsledek, který jí většina rozvinutých i rozvíjejících se trhů může jen závidět, připomíná Miranda Carr. Čínská ekonomika se navíc v rámci velké transformace otevírá světu. Austrálie a Japonsko mohou investovat na jejích dluhopisových trzích. Obchody v jüanu je možné vypořádat na Tchajwanu, v Singapuru a už brzy i v Londýně. Část těchto reforem nastartovala předchozí vláda, s částí pak přišlo nové vedení. I díky tomu se i nadále významně mění postavení Číny – její vztah se světem i ke světu. City vše napjatě sleduje.

Londýn - autor je členem sítě Globereporter.org